StoryEditorPorady

Podział krów na grupy żywieniowe pozwala na lepsze wykorzystanie paszy

13.04.2022., 11:04h
Krzysztof Klupczyński jest czwartym pokoleniem, które gospodaruje na tym samym siedlisku od 110 lat. Wszystko zapoczątkował jego pradziadek, który w 1926 roku wybudował oborę uwięziową dla 50 krów. Dwa lata później powstała stodoła ze stajnią. W okresie II wojny światowej rodzina została wysiedlona, a niemieccy zarządcy dobudowali do obory chlewnię. Te prawie 100-letnie budynki młody rolnik nadal wykorzystuje jako miejsce odchowu jałówek, które podobnie jak krowy zasuszone, korzystają z obszernych okólników.

Podział na grupy wsparty okólnikami

W okresie letnim na okólniki wypuszczamy również krowy dojne, przy czym dla nich są to tylko i wyłącznie okólniki utwardzone i obficie ścielone słomą. Nic nie ma tak dobrego wpływu na zdrowotność bydła, jak ruch na świeżym powietrzu, co przekłada się na lżejsze wycielenia, wyraźniejsze okazywanie rui oraz lepszą zdrowotność nóg i racic – powiedział Krzysztof Klupczyński.
Cielęta w pierwszym okresie odchowu korzystają z indywidualnych budek typu igloo, których rolnik ma 20. Tam pozostają przez miesiąc, a następnie trafiają do budek grupowych.

Cielęta odpajamy przez pierwsze 2 miesiące życia, w tym celu od 2 lat używamy taksówki mlecznej Urban. To świetne urządzenie, które usprawnia przygotowywanie pójła, zapewnia dobre wymieszanie i utrzymuje stałą temperaturę. Cielęta chowane w budkach są znacznie zdrowsze, ponadto budki są łatwe w dezynfekcji. Budki i mleczna taksówka poprawiły higienę, zdrowotność oraz przyrosty cieląt – wyjaśnił Krzysztof Klupczyński.

Lepsze wykorzystanie paszy

Zaledwie kilka tygodni wstecz, rolnik podzielił krowy dojne na dwie grupy technologiczne,...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:30