StoryEditorŻywienie krów

Pomiar zawartości suchej masy kiszonki kluczowy dla zdrowia krów i jakości mleka

21.02.2022., 13:02h
Zawartość suchej masy w zielonce to najważniejsze kryterium określające termin zbioru kukurydzy. Według zaleceń, za optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę uznaje się czas, gdy sucha masa całych roślin wynosi około 35%. Wówczas zachowana jest równowaga pomiędzy zawartością skrobi, a strawnością i zawartością włókna.

Nieodpowiedni termin zbioru kukurydzy wpływa na jakość kiszonki z kukurydzy

Zarówno zbyt wczesny, jak i zbyt późny zbiór kukurydzy skutkuje zmniejszeniem wartości pokarmowej sporządzonej z niej kiszonki. Zbyt wczesne cięcie, nadmiernie wilgotnego materiału powoduje zaburzenia procesu fermentacji, podczas której powstają duże ilości kwasu octowego. Kiszonka sporządzona z takiego materiału zawiera także mniejszą ilość skrobi, a także włókna, którego strawność jest wyższa.

Jak zawartość suchej masy w kiszonce wpływa na energię w paszy?

W ostatnich latach, przy coraz bardziej upalnych i suchych latach, na skutek szybkiego wysychania roślin coraz częściej hodowcy zbierają kukurydzę przy zawartości 40% suchej masy całych roślin. Im wyższa jest zawartość suchej masy w zakiszanym materiale, tym niższa jest wartość energetyczna kiszonek. Ponadto podwyższona zawartość suchej masy oznacza, że zakiszany materiał jest suchy i twardy, a taką masę gorzej się ubija i trudniej jest stworzyć beztlenowe warunki dla rozwoju bakterii kwasu mlekowego.

Warto badać suchą masę kiszonki

Zebranie roślin, w fazie zapewniającej odpowiednią zawartoś...
Pozostało 58% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:54