StoryEditorBydło mięsne

Rolniczka ze Strzegowa zmieniła HF-y na czerwone angusy. Dlaczego?

16.12.2021., 13:12h
Ewelina Kałwa prowadzi gospodarstwo rolne wraz z rodzicami Lidią i Januszem we wsi Strzegowo (gm.Strzegowo, pow.mławski), hoduje 40 szt.bydła opasowego. Gospodarze uprawiają areał 30 ha. Bazę paszową stanowią TUZ-y o powierzchni 15 ha. W strukturze zasiewów dominuje pszenżyto ozime 10 ha i mieszanka zbożowa jara 4 ha oraz ziemniaki jadalne 1 ha.

Pójście na studia rolnicze było oczywiste

Nie trzeba było mnie namawiać do ukończenia rolnictwa, to było oczywiste – podkreśla Ewelina Kałwa, która studia rolnicze ukończyła w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Ciechanowie. – Oddalenie uczelni od gospodarstwa o zaledwie 30 km ułatwiło mi pomoc rodzicom w codziennych pracach pomimo że były to studia dzienne.

Tytuł magistra pani Ewelina uzyskała na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym w Siedlcach.

Dlaczego wybór odpowiedniej rasy mięsnej padł na czerwonego angusa?

Po zaprzestaniu produkcji mleka, w naszym gospodarstwie pozostało kilkanaście sztuk mieszańcowych hf z różnymi rasami mięsnymi. Chcąc jednak z opasu bydła uzyskiwać dochody zdecydowaliśmy się na rozwój hodowli bydła mięsnego i zakupiliśmy pierwszego czystorasowego buhaja rasy red angus i dwie jałówki. Bydło to posiada unikalny, wysoce dziedziczny, naturalny gen bezdrożności. Charakteryzuje się spokojnym temperamentem, szybko przystosowuje się do trudnych warunków klimatycznych oraz dobrze wykorzystuje ekstensywny system żywienia pastwiskowego.Uważam, iż był to strzał w dziesiątkę i idealne wykorzystanie naszyc...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 08:26