StoryEditorpozostałe rośliny

Rolniku, poznaj trzy korzyści z uprawy poplonów

19.10.2021., 11:10h
Kiedyś mówiąc o poplonie rolnicy mieli na myśli głównie gorczycę ze względu na niskie koszty, szybkie wschody, szybkie tempo wzrostu i duże przyrosty zielonej masy. Poza tym gorczyca bez względu na to, czy była siana wcześniej, czy później zawsze udawała się, a jej głęboki system korzeniowy na większych głębokościach penetrował glebę.
Wojciech Kanownik wspomina, że poplony w jego rodzinnym gospodarstwie są od zawsze. Nawet jak nie trzeba było ich siać to były, bo rewelacyjnie sprawdzały się jako element regenerujący i pełniący funkcję fitosanitarną na danym polu. Jako element korzystnie wpływający na życie biologiczne gleby, pobudzający i odbudowujący życie glebowe.

Gorczyca jest dobrą rośliną poplonową 

– Też kiedyś sialiśmy głównie gorczycę, jednak trzeba pamiętać, że gorczyca należy do roślin krzyżowych, czyli uprawiając gorczycę na pewno będzie rosła nam presja chorób grzybowych i szkodników, jeżeli w płodozmianie będziemy chcieli mieć rzepak. Dlatego gospodarstwa uprawiające dużo rzepaku raczej nie powinny siać w poplonach roślin krzyżowych – przestrzega Wojciech Kanownik.
 
Gorczyca na początek jest dobrą rośliną poplonową, ale każdy rolnik z czasem zgłębia wiedzę i szuka międzyplonów najlepszych pod rośliny następcze, o najlepszym wpływie na glebę. Wtedy okazuje się, że najlepsze są mieszanki międzyplonowe. Te mogą być bogate, a każda wchodząca w skład mieszanki roślina ma określone zadanie do wykonania.
 
– Siejąc poplon...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 03:00