StoryEditorKukurydza

Swobodne przepylenie kukurydzy poprawia jakość ziarna, w tym zawartość skrobi

16.11.2021., 11:11h
Prof. dr hab. Józef Adamczyk z Hodowli Roślin Smolice z prof. Hanną Sulewską z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzili badania na temat: jak kontrolowane samozapylenie i swobodne krzyżowe przepylenia między odmianami kukurydzy wpływają na poprawę jakości ziarna, zwłaszcza na zawartość skrobi.
Naukowcy zakładali wpływ takiego krzyżowania, lecz nie przypuszczali, że będzie tak duży. Jak widać na przykładzie siewu kukurydzy w systemie DUO CS oraz programu MaxiMaize, o których w dalszej części – dziś wnioski ze wspomnianych badań wykorzystuje się w praktyce.

Kwitnienie to warunek dobrego wzajemnego przepylenia się 

Założenia polskich naukowców (że swobodne krzyżowe przepylenia między mieszańcami kukurydzy podniesie zawartość skrobi) wynikały z wcześniejszych badań (już w 2007 r.), w których po przepyleniu kukurydzy cukrowej inną kukurydzą pastewną w tej cukrowej nie było typowego cukrowego ziarna tylko ziarno kukurydzy pastewnej. Okazało się, że w wyniku takiego krzyżowego zapylenia, wzajemnego przekrzyżowania między dwoma odmianami, zawartość skrobi w ziarnie kukurydzy wzrasta o 3,0 do 3,5%.
To, że wyniki z najnowszych badań prof. Hanny Sulewskiej opublikowanych w naukowej prasie zagranicznej mogą wyznaczyć nowy kierunek tak w hodowli mieszańców, jak i w technologii uprawy kukurydzy podkreślał kilka lat temu prof. Józef Adamczyk na spotkaniu „Biogazowa Kukurydza” w Pienicach. Mówił wówczas, że na wdrożenia, o ile do nich dojd...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 01:24