StoryEditorogród

Urodlin trójłatkowy (Asimina triloba) – piękne kwiaty i owoce o smaku budyniu

07.04.2021., 11:04h
Urodlin, inaczej asymina albo pawpaw to roślina egzotyczna, lecz możliwa do uprawy w naszym kraju. Wymaga jednak szczególnej troski. Przy zachowaniu pewnych warunków możemy doczekać się oryginalnych w smaku owoców.

Urodlin, inaczej asymina albo pawpaw (wym. pałpał), w naszych warunkach klimatycznych tworzy niewielkie drzewo lub krzew o wysokości do 4 m o regularnej koronie. W warunkach wschodniej i południowo-wschodniej Ameryki Północnej rośnie jako 10-metrowe drzewo. Jego duże liście nadają mu egzotyczny wygląd.

Asymina ma piękne kwiaty i owoce o niesamowitym smaku

W drugiej połowie maja urodliny zakwitają ciekawymi, dzwonkowatymi kwiatami o średnicy około 4 cm, które zmieniają barwę z zielonej na czerwonofioletową. Kwiaty zapylane są przez motyle nocne.
Owoce asyminy dojrzewają w październiku. Są podłużne, zielone, przypominające nieco mango. W zależności od odmiany ważą od 10 do 30 dag i osiągają długość do kilkunastu centymetrów. W momencie dojrzewania robią się miękkie. Miąższ jest kremowy, z kilkoma ciemnymi pestkami. W smaku urodlin jest połączeniem mango, brzoskwini i banana.
Niektórzy porównują go do smaku budyniu waniliowego. Miąższ wyjada się łyżką, podobnie jak w przypadku awokado. Pod względem zawartości minerałów, witamin i amino­kwasów owoce urodlinu przewyższają jabłka, a także winogrona.

Pod uprawę urodlina wyb...

Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:36