StoryEditorNawożenie

Azot i biostymulatory poprawią jakość plonu pszenicy i rzepaku

21.04.2020., 15:04h
Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale  ulega w praktyce sporym wahaniom. Wysoki plon ziarna pszenicy jest ważny, ale aby ten plon sprzedać, ziarno pszenic jakościowych musi zawierać jak największą ilość  glutenu.
Miarą jakości plonu rzepaku jest natomiast jak najwyższe zaolejenie. To też najmocniej zależy od genetyki, ale decydująca jest końcówka wegetacji i odpowiednie zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe. Im większe, dorodniejsze i lepiej wypełnione są nasiona, tym lepsze będzie zaolejenie nasion.

Nie zanosi się na mokry sezon

W sezonach mokrych nawożenie azotem zwiększa plon, ale w takich warunkach może dojść do mniejszej koncentracji białka. Właśnie wtedy znaczenia nabiera korekta nawożenia azotem z dawką na kłos. Póki co, na sezon mokry raczej się nie zanosi. Już jest sucho, poziom wód gruntowych jest niski, ale to może się oczywiście zmienić. A jeżeli dalsza część sezonu zaskoczy nas pozytywnie, warto sięgnąć po możliwość dokarmiania kłosów i podkręcić jakość zbóż jakościowych. Nawet dwie dawki na kłos – takie literaturowe zalecenia można spotkać. Gorzej jest zrealizować taki plan, bo zależy on głównie od pogody.

W wielu zaleceniach intensywnych technologii znaleźć można prosty przepis – stosujemy na kłos azot w ilości 10 kg N na każdą spodziewaną tonę ziarna. W praktyce kierować się trzeba rozsądkiem, bo przy spod...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:41