StoryEditorBydło mięsne

Bydło mięsne – otwarte budynki z okólnikiem lepsze niż zamknięta obora

19.07.2019., 15:07h
Różne rasy bydła mięsnego można spotkać wśród mamek w stadzie w Wymysłowie, są też krowy mieszańcowe. Za krycie odpowiadają czystorasowe buhaje limousine, a odsadki to pierwszorzędny materiał do opasu. W cyklu zamkniętym produkowana jest wołowina najlepszej jakości zarówno od buhajów, jak i jałówek opasanych do wag ciężkich. Najlepsze z jałowic zostają na remont i powiększenie stada, gdyż rolnicy chcą dojść do 300 sztuk ogółem.
Duże partie sprzedawanych zwierząt przekładają się na lepszą cenę. Dobra mięsność naszych sztuk sprawia, że opłaca się rozliczać za wagę poubojową. Zaś intensywne żywienie opasów oparte na kiszonce z kukurydzy, sianokiszonce, śrutach zbożowych, makuchu rzepakowym i dodatku mineralno-witaminowym, pozwala osiągnąć zadowalające przyrosty – oznajmiła Urszula Rucińska, utrzymująca wraz z rodziną typowo towarowe stado bydła mięsnego, które początkowo było lekiem na brak obornika i użyźnienie uprawianych ziem, a z czasem po ciągłym doskonaleniu technologii produkcji, zaczęło być znaczącym źródłem dochodu.

Susza wyeliminowała wypas

Normalnie o tej porze krowy z cielętami były na pastwiskach. Jednak tegoroczna susza sprawiła, że jest tam zbyt słaby odrost, aby wykarmić tyle zwierząt, wszak stado podstawowe liczy sobie 120 mamek. Zatem, zostały one na miejscu w gospodarstwie podobnie jak odsadzone jałówki i buhajki.

Zwierzęta mają do dyspozycji zmyślnie zaprojektowany kompleks. Są to obszerne i utwardzone okólniki o odpowiednim spadku, w ten sposób, że gnojowica spływa do podziemnych zbiorników, nad którymi znajdują się bet...
Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 01:29