StoryEditorchoroby

Dlaczego magnez ma tak cenne właściwości w uprawach?

15.05.2020., 12:05h
Magnez jest szczególnie ważnym pierwiastkiem dla buraków, rzepaku, ziemniaków i zbóż. Spośród zbóż najwięcej tego składnika pobiera owies. U ziemniaków magnez odgrywa dużą rolę jako aktywator procesu przemiany skrobi, a także wpływa na polepszenie cech jakościowych przy przetwarzaniu bulw.
Z uwagi dominacji w Polsce utworów piaszczystych, naturalna zawartość magnezu w naszych glebach jest niska. W dodatku magnez jest wypłukiwany w głąb profilu glebowego wskutek opadów, co powoduje w konsekwencji znaczący niedobór tego składnika dla roślin.

Magnez pełni ważną rolę w fotosyntezie

Zawartość magnezu w glebie wynosi przeciętnie 0,2%. Naturalnym źródłem tego pierwiastka w glebie są węglany (np. dolomit), krzemiany (np. piroksen), glinokrzemiany (np. biotyt) oraz siarczany (np. kizeryt). Nie tylko zakwaszenie gleby ogranicza wzrost i rozwój roślin. Brak przyswajalnego magnezu w glebie jest poważnym zagrożeniem dla plonowania roślin.
Pierwiastek ten jako główny składnik chlorofilu, barwnika odpowiedzialnego za proces fotosyntezy, odgrywa szczególną rolę w tym procesie. Jego niedobór przekłada się wprost na spadek zawartości tych barwników w roślinie, a spadek ilości barwników z kolei ogranicza fotosyntezę. Optymalna temperatura dla fotosyntezy większości roślin klimatu umiarkowanego wynosi około 25°C. Jeśli jednak temperatura liści przekroczy 35°C, intensywność fotosyntezy na ogół spada.

Magnez jest centralnym atome...
Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 01:25