StoryEditorŚwinie

Dlaczego szczepienia są tak ważne w produkcji zwierzęcej?

21.10.2020., 09:10h
Każda choroba w stadzie ma negatywny wpływ na parametry produkcji. Można łagodzić szkody spowodowane infekcjami lub po prostu zapobiegać zakażeniom poprzez ukierunkowane i zaplanowane podawanie szczepionek. Szczepienie być może nie do końca ochroni przed infekcją, ale z pewnością zapobiegnie jej skutkom.
Obok bioasekuracji szczepienia są najważniejszym środkiem profilaktycznym przeciwko wielu chorobom. Nie zapobiegną zakażeniom, ale konsekwencje choroby są zdecydowanie ograniczone lub nawet wyeliminowane. Zdaniem specjalistów, prawidłowo prowadzona profilaktyka jest bardziej ekonomiczna niż leczenie. Pozwala na uniknięcie infekcji subklinicznych oraz redukcję obecności patogenu w populacji, co ogranicza ryzyko reinfekcji i zakażeń podklinicznych.

– Trzeba pamiętać, że szczepienia nie zastąpią dobrego zarządzania stadem i higieny, a niewłaściwe użycie szczepionek powoduje wiele strat zamiast przynosić korzyści. Skuteczne szczepienia zależą od wielu czynników, które muszą być brane pod uwagę przez rolnika oraz lekarza weterynarii opiekującego się stadempodkreślał dr Tomasz Trela z firmy Boehringer Ingelheim z Austrii podczas konferencji dla lekarzy weterynarii, która odbyła się w Pawłowicach koło Leszna.

Jego zdaniem, dzięki szczepieniom można uzyskać wysoki status zdrowotny zwierząt, zapewniający ich wysoką wydajność. Pozwalają one także ograniczyć stosowanie antybiotyków, nie ma więc ryzyka wystąpienia bakterii opornych. W przeciwi...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 03:13