StoryEditorPozostałe rośliny

Dlaczego warto uprawiać sorgo?

15.09.2020., 12:09h
Sorgo to w Polsce wciąż uprawa niszowa i mało znana. Ale ponieważ do odważnych świat należy, to nie brakuje rolników, którzy eksperymentują z tą rośliną. To np. producenci sorgo na ziarno szukający alternatywy dla zbóż na słabszych glebach, a także hodowcy, którzy do skarmiania zwierząt w polskich warunkach przeznaczają kiszonkę z sorgo.
Do tej pierwszej grupy zalicza się rodzinne gospodarstwo państwa Pałków z Dąbrówki (gm. Lipsko, woj. mazowieckie). Tutaj plantacja sorgo na ziarno znajduje się w strukturze zasiewów drugi rok. Pierwszy sezon był nieudany. Susza w okresie, kiedy powinny się zawiązywać wiechy, bardzo opóźniła roślinę, co mocno odbiło się na plonie. Mimo to sorgo zostało wysiane także w tym roku. Nawet na większym, bo 17-hektarowym areale. W końcu sierpnia prezentowało się bardzo dobrze, a biorąc pod uwagę, że to IV klasa gleby, wręcz imponująco.

– Wiechy takie, jakie w ub. roku, były dopiero przed samym koszeniem – pokazuje Mariusz Pałka.

Skąd zainteresowanie tą rośliną?

Szukaliśmy uprawy zbieranej w zbliżonym do kukurydzy terminie – wyjaśnia plantator.

– Założenie było takie, aby w ten sposób rozłożyć w czasie żniwa, mamy bowiem do obrobienia prawie 300 ha. Ważnym argumentem było też to, że w przypadku sorgo nie jest potrzebna specjalna przystawka do zbioru. To oznacza niższe koszty niż w przypadku kukurydzy, która takiej przystawki wymaga. Nie trzeba też przezbrajać kombajnu, co z kolei oznacza oszczędność czasu. Nie ma problemów ze zbytem, wszyst...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:55