StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak podnieść efektywność azotu z nawozów

06.12.2019., 13:12h
Wśród pięciu głównych i nadrzędnych czynników wzrostu roślin prof. dr hab. Witold Grzebisz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wymienia: dwutlenek węgla, światło, temperaturę, wodę i azot.
Azot jest kluczowym składnikiem pokarmowym. Z gleby pobierany jest przez korzenie roślin tylko w formie mineralnej (NH4 +, NO3 -), następnie jest metabolizowany i transportowany w roślinie głównie w postaci grupy aminowej. Dalej przekształca się w aminokwasy i białko roślinne. Białka to największa frakcja związków azotowych w roślinie, ale azot jest obecny wszędzie, w enzymach, witaminach itd.

Współzależność pobierania
Tak w telegraficznym skrócie można przedstawić znaczenie w rozwoju roślin i jego przemiany. Biorąc pod uwagę obowiązujący „Program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” i przepisy związane z ograniczaniem emisji amoniaku, każdy rolnik musi zmienić praktykę rolniczą w zakresie nawożenia azotem. Przepisy ograniczające okresy i maksymalne dawki stosowania azotu działającego w niektórych punktach odstają od zasad dobrej praktyki rolniczej. Chodzi mi w szczególności o zbyt późną możliwość zastosowania ważnej dawki startowej azotu wiosną w oziminach.

Generalnie nowe zasady zmuszają do bardziej racjona...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 00:04