StoryEditorBydło mięsne

Japońskie bydło Wagyu - jak wygląda produkcja najdroższej wołowiny na świecie na Warmii i Mazurach?

12.11.2020., 13:11h
Dojeżdżając do miejscowości Ławice, nie sposób nie zauważyć obory, której dach pokrywają panele fotowoltaiczne, co wyróżnia ją wśród standardowych zabudowań w okolicy. Przed domem natomiast pasie się krowa Kizuna – czystorasowa wagyu pochodząca z Niemiec

Pionierzy hodowli bydła wagyu w kraju

Pomysł hodowli bydła rasy wagyu zrodził się 3 lata temu podczas pobytu w Wielkiej Brytanii – wspomina Anna Węgłowska, która pomaga rodzicom w gospodarstwie, na co dzień zaś pracuje zawodowo. – Chcąc wykorzystać potencjał naszego gospodarstwa i jednocześnie stać się pionierami tej rasy w kraju, zdecydowaliśmy się rozpocząć hodowlę wagyu. Odwiedziliśmy trzy najlepsze i największe hodowle w Niemczech i ostatecznie w lutym br. zakupiliśmy krowę z cielęciem.
W gospodarstwie Grażyny i Waldemara Węgłowskich, którym aktywnie pomaga córka Anna, obecnie prowadzona jest dwukierunkowa produkcja zwierzęca w postaci produkcji mleka i hodowli bydła mięsnego.
Takie rozwiązanie zapewnia comiesięczne stabilne dochody, ale również ogrom pracy każdego dnia – podkreśla pani Grażyna, bowiem bydło utrzymywane jest w oborze uwięziowej.

Czerpią wiedzę od ekspertów z całego świata

Naszym celem jest zbudowanie stada zarodowego rasy wagyu oraz krzyżowanie go (w kolejnych pokoleniach) z rasą angus. Krowa miała 5 sesji pobierania oocytów i zapłodnienia in vitro wykonanych przez doświadczonych lekarzy wete...
Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 23:58