StoryEditorPorady

Kiedy brakowanie stada przynosi najmniejsze straty?

11.02.2020., 11:02h
Koszty brakowania w dużym stopniu zależą od miesiąca laktacji, w którym krowa jest usuwana ze stada. Kiedy najlepiej brakować krowy?

Kosztowne brakowanie krów we wczesnej laktacji

Najbardziej kosztowne jest brakowanie w okresie wczesnej laktacji, bo związane jest ono najczęściej z chorobą metaboliczną krowy (zaleganie poporodowe, stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca i inne). Choroba oznacza, że wydaliśmy  pieniądze na leczenie chorej sztuki. Ponadto, zmniejszenie wydajności mleka związane z chorobą ma miejsce w okresie najwyższej wydajności.

W wyniku wczesnego brakowania w oborze pozostaje puste stanowisko. Wcześnie wybrakowana sztuka oznacza utratę laktacji, a więc nie ma przychodu ze sprzedaży mleka. Krowa  chora jest najczęściej wychudzona i jej sprzedaż nie przyniesie takiego przychodu jak sprzedaż krowy w końcu laktacji.

Jak ograniczyć brakowanie krów?

Zdecydowanie bardziej korzystne finansowo jest brakowanie krowy w ostatnich miesiącach laktacji, bo zysk ze sprzedaży mleka może być powiększony o sprzedaż takiej sztuki na mięso. 7 na 10 przypadków brakowania krów w stadzie to jednak brakowanie niezamierzone.  Najlepszym sposobem na jego ograniczanie jest więc dbałość o odpowiednie żywienie krów, szczególnie w okresie okołoporodowym i wczesnej laktacji, p...
Pozostało 34% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 23:54