StoryEditorZdrowie krów

Mucyny ważnym elementem ochrony krów przed patogenami

20.07.2020., 05:07h
Mucyny są to białka (wielocząsteczkowe glikoproteiny), które  syntezowane są przez komórki nabłonkowe organizmu. Ich masy cząsteczkowe mieszczą się w przedziale wagowym 250-2000 kDa, z czego ponad 50% stanowią cukry. Najczęściej są to składniki śliny oraz żółci nadające jej lepkość. Występują również w żołądku i jelitach, chroniąc błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych.

Czym są mucyny?

Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu gęstych wydzielin wykazujących lepkoelastyczne właściwości. Najwięcej ich znajduje się w żółci, jak również w żołądku i jelicie, układzie oddechowym i moczowo-płciowym. Spełniają one w organizmie wiele funkcji, takich jak: smarowanie, tworzenie barier chemicznych i biologicznych.

Ważna rola śliny

Ślina odgrywa bardzo istotną rolę, bowiem pełni funkcję ochronną. W skład śliny wchodzą: woda, związki nieorganiczne, kationy sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz aniony: chlorkowe, fluorkowe, rodankowe i ortofosforowe. Wśród białek, które są enzymami, na uwagę zasługują mucyny stanowiące 20-30%, wśród których wyróżnia się dwa rodzaje:
  • MG1 – wielkocząsteczkowa mucyna o masie powyżej 100 kDa, z czego 80% to węglowodany
  • MG2 – drobnocząsteczkowa mucyna do 300 kDa z czego do 60% węglowodany.
W żołądku zwierząt istotną rolę u przeżuwaczy odgrywają mucyny działające w dalszej części przewodu pokarmowego. Ich funkcją jest zablokowanie wnikania patogenów do komórek nabłonka jelitowego, gdzie wyróżnia się t...
Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 19:40