StoryEditorświnie

Mycie i dezynfekcja, czyli jak skutecznie czyścić chlewnie

19.11.2019., 13:11h
Gruntowne mycie i dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich często są niedoceniane bądź wykonuje się je niestarannie albo sporadycznie. W rezultacie zwiększa się liczba upadków zwierząt i pogarszają wyniki produkcyjne. W ramach zapobiegania chorobom po każdym wyprowadzeniu zwierząt z pomieszczenia chlewnia powinna być dokładnie umyta i zdezynfekowana.
Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń dla świń mogą wydawać się uciążliwym obowiązkiem, są jednak konieczne, aby utrzymać optymalną zdrowotność zwierząt. Ograniczają ilość niebezpiecznych zarazków w środowisku do poziomu, który nie wpływa szkodliwie na produkcyjność i zdrowie świń. Celem działania całego systemu oczyszczania i odkażania jest także niedopuszczenie do przeniesienia się zakażenia z jednego cyklu produkcyjnego na drugi.
Gruntowną dezynfekcję chlewni można przeprowadzić tylko przy stosowaniu zasady utrzymania zwierząt „całe pomieszczenie puste – całe pomieszczenie pełne”. Odkażanie takie jest przeprowadzane po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Przenoszenie się choroby z jednej grupy technologicznej na inną następuje głównie poprzez system pojenia, zadawania paszy, przez same zwierzęta, ludzi, gryzonie, muchy, psy i koty, a także sprzęt, paszę i wodę. Dlatego ważne jest czyszczenie pomieszczeń dla warchlaków i tuczników po każdorazowym opróżnieniu kojców. Również kojce porodowe powinny być regularnie odkażane.

Pierwszy etap - oczyszczanie mechaniczne

Czynności należy przeprowadzać bezpo...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 20:40