StoryEditorWiadomości rolnicze

Odpowiednio wapnowana gleba zwiększa plony i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób

26.05.2019., 22:05h
Kultura gleby to jej stan, który umożliwia łatwe i szybkie doprowadzenie roli do stanu sprawności utrzymującej się przez dłuższy czas. Kultura gleby nie jest jej cechą naturalną, lecz właściwością nadaną przez rolnika, a zatem, przez działania (uprawa, zmianowanie, nawożenie) prowadzące do uzyskania struktury gruzełkowatej gleby.
Każdy z elementów agrotechniki mającej wpływ na kulturę gleby jest ważny, jednak w wielu przypadkach decydujący o właściwościach fizykochemicznych jest odczyn pH i odpowiednia zawartość wapnia w glebie. 

W Polsce obniża się odczyn i zakwaszenie gleb

Jak wiemy, w Polsce prawie wszystkie gleby wytworzone są na kwaśnych skałach naniesionych przez lodowce. Na zakwaszenie gleb wpływ ma skała macierzysta i klimat. Podstawową jednak przyczyną zakwaszania się gleb jest to, że wraz z plonami każdego roku zabieramy wapń z gleby (dane w Tabeli 1), a proces ten przyśpiesza stosowanie zakwaszających nawozów azotowych (Tabela 2). 


Klimat Polski i pokrywa glebowa sprzyjają też procesowi wymywania wapnia (także magnezu), skutkiem czego jest systematyczne obniżanie odczynu i zakwaszenie gleb. Znaczenie wapnia z nawozów wapniowych jest olbrzymie.

Wapń jest potrzebny do uregulowania odczynu pH gleby i trzeba wiedzieć, że jest to pierwiastek, którego w glebie i w roślinie nie da się zastąpić żadnym innym pierwiastkiem. Dziś rozpoczynamy cykl porad dotyczących wapnowania i przypominamy znaczenie wapnia w glebie. 

Najwięcej zakwaszonych gleb (ponad 60%) ...

Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 06:44