StoryEditorŚwinie

Prosięta rozsmakowały się w malinowej paszy

08.09.2020., 09:09h
Niedostateczna ilość pobranej mieszanki jest jednym z głównych czynników pogarszających efekty odchowu prosiąt. Świnie mają znacznie więcej receptorów węchowych niż ludzie, dlatego zapachy, o ile są odpowiednio dobrane, mogą być dobrym sposobem na wzbudzenie zainteresowania prosiąt paszą.
Zapach paszy jest istotnym czynnikiem regulującym możliwości jej pobrania przez zwierzęta. Aby zwiększyć zainteresowanie prosiąt paszą i zachęcić je do zjedzenia większych jej ilości, stosuje się dodatek preparatów poprawiających smak i zapach karmy. Do najczęściej stosowanych dodatków aromatyczno-smakowych należą wanilia oraz kwasy organiczne, takie jak: cytrynowy, jabłkowy, octowy i winowy. Wanilia w przemyśle paszowym jest stosowana głównie w postaci koncentratu zapachowego dodawanego do mieszanek, który bardzo dobrze miesza się z innymi łagodnymi aromatami i smakami.

Najnowsze badania pokazują, że aromat malinowy wzbudza zainteresowanie prosiąt i zachęca je do jedzenia paszy, gdyż uwielbiają one słodki smak. Przyjemny zapach paszy zachęca zwierzęta do pobrania większej ilości mieszanki, gdyż podrażnia ich receptory smakowe i węchowe, wpływając na zwiększenie wydzielania śliny i soków trawiennych. Oczywiście ważna jest nie tylko sama pasza, ale także środowisko, w jakim przebywają zwierzęta, oraz dostęp do wody.

Preparaty aromatyczno-smakowe

Do zwiększenia ilości zjadanej paszy przyczyniają się różnego typu preparaty aromat...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 16:07