StoryEditorNawożenie i ochrona roślin

Resztki pożniwne są cenne i działają przez 4 lata

18.01.2019., 10:01h
Resztki pożniwne po zbiorze roślin (słoma, liście buraczane, łęty ziemniaków) to bardzo ważny przychód składników pokarmowych i materii organicznej. Gdyby dokładnie skalkulować te wartości i porównać z cenami azotu, fosforu i potasu w nawozach mineralnych wyszłoby, że sprzedaż słomy nie daje żadnego przychodu.

W gospodarstwach bezinwentarzowych słoma i ściernisko po zbiorze zbóż są główną i często jedyną substancją organiczną wnoszoną do gleby przez przyoranie. Jeżeli nie mamy w gospodarstwie obornika – każdą słomę (zbożową, rzepaczaną, po kukurydzy na ziarno) należy traktować jako bardzo cenny nawóz. Oczywiście w gospodarstwach prowadzących produkcję zwierzęca słoma zużywana jest na ściółkę i wraca do gleby w jeszcze lepszej formie – w postaci obornika.  

Jak poprawić strukturę gleby i jej właściwości?

Wartość nawozowa słomy zależy od gatunku uprawianej rośliny i waha się w zależności od uzyskiwanych plonów ziarna. Jak duże mogą być to ilości pokazujemy w tabelach. Spośród składników pokarmowych w słomie najwięcej jest potasu. Warto wiedzieć, że na każdą tonę wprowadzonej do gleby słomy można od określonej dawki nawozów mineralnych odliczyć 10–19 kg/ha potasu. Z całkowitej masy słomy tylko część uwalnianych podczas jej rozkładu w glebie składników pokarmowych jest wykorzystywana przez roślinę. Korzystne oddziaływanie słomy na właściwości gleby rozkłada się na kilka lat i uwidacznia przez 3–4 lata po jej zastosowaniu. ...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:46