StoryEditorświnie

W jaki sposób można poprawić mięsność tuczników?

14.01.2020., 15:01h
Zmiany wymagań konsumentów spowodowały mniejsze zainteresowanie tucznikami nadmiernie otłuszczonymi na rzecz zwierząt wysokomięsnych. Dlatego w produkcji trzody chlewnej szczególnego znaczenia nabiera poprawa mięsności tusz, w tym wykorzystanie odpowiednich ras, zaostrzenie kryteriów selekcji oraz opracowanie nowoczesnych systemów żywienia dla świń o wysokim potencjale genetycznym.
Na mięsność tuczników wpływa bardzo wiele czynników, w tym genetyczne predyspozycje do odkładania mięsa w tuszy, masa w momencie uboju, stan zdrowotny zwierząt oraz warunki zoohigieniczne. Cechy tuczne należą do średnio odziedziczalnych, natomiast cechy związane z mięsnością – do wysoko odziedziczalnych, dlatego potencjał genetyczny, jaki zwierzę otrzyma po rodzicach, przekaże na swoje potomstwo. Produkcja tuczników mięsnych jest możliwa jedynie przy stosowaniu pasz zbilansowanych pod względem zawartości białka, aminokwasów egzogennych, makro- i mikroelementów oraz witamin.

Odpowiednie żywienie pozwala uzewnętrznić genetyczną zdolność do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka, która spada wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy ciała, a zaczyna wówczas odkładać się tłuszcz. Na wytworzenie tłuszczu zużywa się więcej paszy, dlatego jego produkcja jest mało efektywna ekonomicznie. Moment, po którym odkładanie tłuszczu zacznie przewyższać odkładanie białka (punkt mięsności), jest różny dla poszczególnych ras świń. U naszych krajowych ras przypada przy masie ciała wynoszącej około 90 kg, dla ras mięsnych ...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 12:00