StoryEditorŻycie wsi

Warzywa z rodzinnego gospodarstwa prosto z dostawą do domu!

10.05.2020., 14:05h
Na profilu facebookowym gospodarstwa Ojcowizna w podśremskim Kadzewie w zakładce „Informacje o firmie” napisane jest „czynne całą dobę”. Po rozmowie z Jerzym, 27-letnim ogrodnikiem i właścicielem, już wiem, że nic w tym dziwnego. Kiedy odbiera telefon o 21.00, słychać w tle szum i szelest skrzynek załadowywanych warzywami. Nad ranem kolejnego dnia Jerzy powiezie je miejskim klientom pod ich drzwi.

Ekologiczne gospodarstwo Ojcowizna

Jego produkty można kupić w Poznaniu i Śremie w kilku sklepach z ekologiczną żywnością. Lądują też na stołach kilku poznańskich restauracji. Ale przede wszystkim w kuchniach indywidualnych klientów, którzy cenią sobie smak i aromat warzyw z domowego ogrodu. Jerzy Byszewski uprawia je tradycyjnie i z miłością na niecałym hektarze w gospodarstwie, które w rękach jego rodziny pozostaje od ośmiu pokoleń. Dziś jako najstarszy z siedmiorga rodzeństwa przeciera nowe szlaki w rodzinnej tradycji.

Historia na scenariusz

Jego babcia pochodziła z Żółtowskich – znanej rodziny, która posiadała w Wielkopolsce sporo ziemi. Babcia Irena urodziła się w 1924 roku w pałacu w Kadzewie, w majątku, w którym na kilkuset hektarach gospodarował jej ojciec Stanisław. Wojenna zawierucha, a potem komunistyczna władza pozbawiły rodzinę kadzewskiego domu. Pałac przeszedł na rzecz Skarbu Państwa.

Z Kadzewa wyjechali na początku wojny, nic prawie nie zabierając. Większości rzeczy nigdy nie odzyskali i do majątku już nie wrócili. Dwóch synów stracili w czasie wojny. Z dwiema córkami zamieszkali we Wrocławiu. Pradziadek, żeby ut...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:52