StoryEditorświnie

Zalety żyta w żywieniu świń

21.01.2020., 13:01h
W produkcji trzody ważne jest zapewnienie tanich, bezpiecznych i efektywnych surowców paszowych. W tę strategię mają wpisywać się nowoczesne odmiany żyta. Zboże to, dawniej uważane za gorsze od pszenicy czy jęczmienia, dziś dzięki pracom hodowlanym nad odmianami zyskuje coraz większą popularność. W paszach duży nacisk kładzie się na surowce białkowe, a tymczasem równie ważne są komponenty dostarczające energię, której dużo zawiera właśnie żyto.

Więcej energii

Pod względem energetycznym żyto przewyższa zarówno pszenicę, jak i inne zboża. Choć areał uprawy tego zboża wzrósł w ciągu ostatnich lat, to wciąż jest ono niedoceniane. Podkreślano to podczas konferencji, która odbyła się w Ossie koło Rawy Mazowieckiej. Zdaniem prelegentów, biorąc pod uwagę fakt, że znacząca część gleb w Polsce należy do lekkich, uprawiamy na nich za mało żyta.

Na cele paszowe przeznaczane jest około 30% żyta uprawianego w Polsce. Ponieważ zawiera dużo skrobi (około 70% s.m.), jest podstawowym źródłem energii w paszach. Oczywiście zawartość składników odżywczych zależy od warunków klimatycznych i czynniki pogodowe mają większy wpływ na skład chemiczny ziarna aniżeli warunki glebowe.

Ziarno żyta różni się zawartością składników odżywczych i antyżywieniowych od pszenicy, pszenżyta i jęczmienia. Ma mniej białka, ale jest to białko lepiej zbilansowane pod względem ilości aminokwasów egzogennych. Zawiera jednak też substancje obniżające wykorzystanie składników odżywczych, co jest negatywną cechą żyta – mówiła prof. Danuta Boros z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Ro...
Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 16:26