Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Cykl świński skrócił się o rok – szybciej odczujemy niższe ceny skupu świń

Pieniądze i Prawo Pieniądze dla rolnika
Data publikacji 19.06.2019r.

Obchody jubileuszu 25-lecia firmy Goodvalley (dawny Poldanor) były okazją, aby przyjrzeć się możliwościom rozwoju i zwiększenia konkurencyjności przedsiębiorstw rolnych. Eksperci podkreślali m.in. wkład firm w rozwój terenów wiejskich i polepszanie warunków życia lokalnej społeczności. Doktor Benedykt Pepliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wygłosił wykład poświęcony koncentracji produkcji świń.

r e k l a m a

W jego opinii koncentracja produkcji zwierzęcej ma dwa oblicza – z jednej strony przyczynia się do spadku kosztów, z drugiej natomiast sprawia, że z rynku wypadają mniejsze gospodarstwa. 

– Te dwa procesy następują równolegle. To, że w Polsce średnio na jednego producenta przypada niewielka liczba świń, to wynik kryzysu świńskiego, ale także ustaw, które wpływają na funkcjonowanie gospodarstw z produkcją zwierzęcą. Mam tu na myśli ograniczanie obrotu ziemią rolną, ale także zaostrzanie wymogów prowadzenia produkcji rolnej. Ziemia przestała być dla banków zabezpieczeniem w spłacie kredytu. Kogo stać więc obecnie na budowę chlewni, która wiąże się z wydatkiem kilku milionów złotych? – pytał dr Pepliński.

Jak wskazywał ekspert, tak zwana ustawa nawozowa wymaga, aby 75% nawozów organicznych wyprodukowanych w gospodarstwie było w nim zużyte. Ten problem można oczywiście rozwiązać, budując biogazownie, ale są to drogie inwestycje, niedostępne dla zwykłych rolników. 

Import się nie zwiększy

r e k l a m a

Doktor Benedykt Pepliński zwrócił uwagę na obecną sytuację na rynku żywca wieprzowego. 

– To, co od kwietnia dzieje się z cenami skupu żywca, jest odpowiedzią na spadek pogłowia świń w Chinach. Zmniejszyło się ono  w ciągu roku o tyle, ile wynosi łączna produkcja trzody chlewnej w Niemczech, Hiszpanii i we Francji. Trzeba mieć jednak na uwadze, iż Chińczycy nie mają infrastruktury chłodniczej, nie będą więc w stanie importować dużo więcej wieprzowiny, co będzie miało wpływ na wyhamowanie wzrostu cen – komentował Pepliński. 

W ocenie eksperta te zawirowania spowodowały, iż cykl świński skrócił się o jeden rok, co oznacza, że o rok wcześniej rozpocznie się okres niskich cen. 

– Na przełomie sierpnia i września będziemy mieli ceny skupu żywca w kraju na poziomie około 6 zł za kilogram. Należy zwrócić uwagę, iż w polskich warunkach relacja przychodu ze sprzedaży żywca w stosunku do ilości zakupionej za te pieniądze paszy się pogarsza. Statystycznie z każdym rokiem, aby utrzymać niezmieniony poziom kosztów pasz, trzeba poprawić efektywność produkcji o 70 g na kilogram przyrostu. Przy wyśrubowanym zużyciu pasz jest to bardzo trudne, aczkolwiek dla mniejszych producentów perspektywy poprawy efektywności są duże – tłumaczył. 

W Rumunii najwięcej dużych stad

Obecnie pogłowie świń w Polsce sięga poziomu z lat 50. ubiegłego wieku. Średnio na jedno gospodarstwo utrzymujące świnie przypada około 60 sztuk świń, ale gospodarstwa, które utrzymują ponad 1000 sztuk (takich ferm jest 950), mają już średnią europejską i są konkurencyjne. Podobnie jest ze stadami macior – średnia jest bardzo niska, ale w gospodarstwach, które utrzymują powyżej 200 macior, stada są większe niż w krajach Europy Zachodniej.

– Co jednak jest niepokojące, liczba dużych ferm w Polsce spada. Powstają, co prawda, nowe, ale część z nich upada. Zjawisko to pokazuje, że prowadzącym brakuje odpowiedniej wiedzy. Tę zaś posiadają niewątpliwie na przykład Duńczycy, ale traktując wiedzę jako duży kapitał, nie wszystkim się z nami dzielą. Z kolei jeśli ktoś nie posiada obecnie 1000 świń, a w przypadku bardzo dobrego stada – 500 sztuk, to nie ma perspektyw rozwoju, ponieważ nie ma pieniędzy na inwestycje. W przypadku loch jest to 50 sztuk w cyklu zamkniętym oraz 150–200 sztuk w cyklu otwartym, przy czym od jednej maciory powinno być odchowanych 20–30 prosiąt – komentował ekspert z UP. 

Jak wskazywał, najwięcej stad z pogłowiem powyżej 1000 sztuk jest obecnie w Rumunii, potem na Węgrzech oraz w Czechach. W zasadzie na rumuńskim rynku rządzi jedna firma, czyli Smithfield. 

Rosjanie stawiają na własną markę

Dane odnośnie do koncentracji produkcji świń na świecie mogą być dla niektórych przerażające. 

– W USA około 6 mln loch, czyli 2/3 tamtejszego pogłowia, jest w rękach zaledwie 40 właścicieli, a połowa w rękach 10 właścicieli. Największy – Smithfield, który jest częścią chińskiego koncernu WH, ma w Stanach prawie 900 tys. loch (w Polsce koncern ten ma 200 tys. loch, podobnie w Rumunii). 

Ekspert zwrócił również uwagę na bardzo szybko przebiegające procesy koncentracji produkcji trzody chlewnej w Rosji.

– Rosja ma pogłowie około 1,6 mln loch, ponad połowę z tego utrzymuje 15 kompanii rolnych, z których w zasadzie wszystkie są rosyjskie, poza AC Don, który należy do Duńczyków. Największe firmy to: Miratorg, Rusagro, Cherkizovo Group oraz Agro-Belogorie. Dziesięć największych firm wyprodukowało w ubiegłym roku 49,4% całej produkcji świń w Rosji – mówił dr Pepliński.

Ekspert podkreślił, że rosyjskie firmy mają wszystko – począwszy od ziemi, przez pasze, lochy, prosięta, tuczniki, zakłady mięsne, a skończywszy na sklepach detalicznych. I – co najważniejsze – wszystko to robią pod własną marką!

– Natomiast w Chinach przed wybuchem ASF 10 firm utrzymywało 1,4 mln loch. Największy producent (Wens Foodstuff) miał około 740 tys. loch. Jedna z chińskich firm buduje w Wietnamie chlewnie 13-piętrową na 700 tys. sztuk świń. Normą w tamtym obszarze są chlewnie 3–4-piętrowe, ponieważ brakuje ziemi. Z tak postępującą koncentracją produkcji na świecie muszą zmierzyć się europejscy i polscy producenci żywca wieprzowego – podkreślał dr Benedykt Pepliński. 



Magdalena Szymańska
fot. Magdalena Szymańska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody