r e k l a m a

Partner serwisu

Drastyczny spadek ceny byków

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 28.06.2019r.

Ceny skupu bydła znacznie spadły w Polsce. Najbardziej staniały byki, choć znaczny spadek odnotowano również w przypadku cen krów i młodego bydła. Niższe ceny bydła można odnotować także w innych państwach Europy. Kiedy sytuacja może się poprawić?

Po sztucznie nadmuchanej tzw. aferze leżakowej dla krajowych producentów żywca wołowego nastały gorsze czasy.
Choć bydło staniało ogólnie na rynku europejskim, na co wpłynęły również czynniki sezonowe, nie można wykluczyć tutaj też działań spekulacyjnych. Analitycy rynkowi bliżsi praktyki oceniają, iż jedynym skutecznym sposobem na uniezależnienie się od wahań cen jest obniżka kosztów produkcji. 

r e k l a m a

Ceny skupu byków spadły o ponad 15%! Ceny krów i młodego bydła niższe o kilkanaście procent

Według danych resortu rolnictwa w połowie czerwca ceny bydła były niższe o 11,4% względem poprzedniego roku. Największe różnice, podobnie jak w Unii, dotyczą byków.
Ceny byków w porównaniu z analogicznym okresem 2018 r. spadły o 15,7%. Potaniały również krowy (–10,6%) i młode bydło (–12,7%). Co jednak ciekawe, najmniejszy spadek dotyczy jałówek, które staniały o 3,4%. 

Jak wskazuje BNP Paribas, Polska nie jest jedynym krajem, w którym ceny wołowiny uległy obniżkom. Istotnie spadły one również w Niemczech czy Holandii. Ponieważ około 90% polskiej wołowiny trafia na eksport, sytuacja na rynkach eksportowych ma dużo większy wpływ na ceny niż popyt krajowy.
Na początku czerwca br. w UE cena żywca wołowego była o 4,8% niższa wobec poprzedniego roku. Byki były tańsze o 7%, jałówki o 4%, krowy o 3,5%, młode bydło o 1,1%, a młode byczki o 4%. Żywe zwierzęta natomiast w odniesieniu do cieląt ras mlecznych staniały o 16,6%, natomiast ras mięsnych zdrożały o 2,6%. 

Sytuacja cenowa żywca wołowego może się poprawić w wyniku czynników sezonowych pod koniec roku. 

Ceny skupu byków spadły o ponad 15%!
Według danych GUS w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. ubój przemysłowy bydła ogółem był o 4,8% mniejszy niż rok temu
(fot. Magdalena Szymańska)

dr Magdalena Szymańska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody