StoryEditorWiadomości rolnicze

Eksport polskiej żywności wart ponad 30 mld euro!

21.12.2021., 15:12h
Eksport polskich produktów rolno-spożywczych jest w ostatnim roku naszym powodem do dumy i na razie nic nie wskazuje, by miało się to zmienić. Przez 10 miesięcy 2021 r. sprzedaż żywności za granicę przyniosła Polsce zysk rzędu 138,8 mld zł (30,5 mld euro) - to o 6,7% więcej niż przed rokiem. 

Sprzyjające warunki dla polskiego eksportu żywności

Jak podaje Biuro Prasowe Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Polska wciąż osiąga dobre wyniki w eksporcie towarów rolno-spożywczych.

Analiza KOWR pokazuje, że sytuacja na rynkach europejskich i światowych po kryzysie pandemicznym od początku 2021 r. była sprzyjająca dla polskiego eksportu. Zniesiono ograniczenia w handlu międzynarodowym, a polscy przedsiębiorcy wykazywali dużą aktywność gospodarczą.

Krajowe firmy okazały się także dobrze przystosowane do funkcjonowania w pandemicznych warunkach. Dzięki utrzymującemu się popytowi na polskie produkty, dobremu kursowi złotego w stosunku do euro i rosnącemu zainteresowaniu ze strony państw, będących partnerami handlowymi Polski, udało się osiągnąć dobre wyniki w eksporcie. 

Kraje UE pozostają głównym rynkiem zbytu dla polskich produktów rolno-spożywczych

Lista największych importerów żywności z Polski pozostaje bez zmian. Wciąż są to kraje Unii Europejskiej. Wpływy z eksportu na unijne rynki stanowiły 72% ogólnej kwoty. W sumie wynosiła ona 22 mld euro, czyli o 8% więcej niż w 2020 r. Największe przychody generowała sprzedaż towarów do:

  • Niemiec: 7,6 mld euro, wzrost o 6% w porównaniu do 2020 r.,
  • Niderlandów: 1,8 mld euro, wzrost o 10%,
  • Francji: 1,8 mld euro, wzrost o 13%,
  • Włoch: 1,6 mld euro, wzrost o 6%,
  • Czech: 1,3 mld euro, wzrost o 2%. 

Mięso, zboża, mleko - czego eksportujemy najwięcej? 

Spośród polskich towarów, na eksport trafia najwięcej mięsa i produktów mięsnych - razem miały one wartość 5,7 mld euro, o 6% więcej niż w 2020 r. Wśród mięs wciąż największą popularnością cieszą się mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe.

Popularne na rynkach zagranicznych są także polskie zboża i ich przetwory, które osiągnęły wartość 3,8 mld euro (wzrost o 10% w stosunku do zeszłego roku). Eksportujemy również tytoń i wyroby tytoniowe – te jako jedyne zanotowały spadek w porównaniu z 2020 r.: ich wartość wyniosła 3,4 mld euro, o 7% mniej niż rok temu.

Wartość eksportu cukru i wyrobów cukierniczych wynosiła 2,3 mld euro (wzrost o 7%) a produktów mlecznych 2,2 mld euro (wzrost o 10%). Mniej miejsca w strukturze towarowej eksportu zajęły ryby i przetwory rybne, które przyniosły zysk rzędu 1,9 mld euro, o 4% więcej niż w 2020 r.

Polska żywność polską dumą

Od stycznia do października 2021 dodatnie saldo wymiany handlowej wzrosło o 8,8% i wyniosło 10,5 mld euro. To powód do dumy. Świadczy bowiem o wysokiej jakości polskiej żywności, trafiającej na zagraniczne rynki. Dumy tej nie kryje minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk, który w trakcie konferencji prasowej 21 grudnia wskazał dobre wyniki eksportu jako jeden z czynników, świadczących o dobrej sytuacji w polskim rolnictwie.

Zuzanna Ćwiklińska
fot. KSC

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 14:22