StoryEditorWiadomości rynkowe

Fonterra – cheddar bije rekordy, masło w dół

27.05.2019., 15:05h
Po kilku aukcjach z niewielkim wzrostem indeksu, 21 maja br. indeks cen na platformie GDT spadł o 1,2%. Utrzymał się natomiast stosunkowo nieduży obrót, sprzedano 15,5 tys. t produktów mleczarskich. Do spadku indeksu przyczyniło się głównie masło. W porównaniu do poprzedniej aukcji staniało o 3,2% do 5297 dolarów/t.

W dół także PMP i bezwodny tłuszcz mleczny

Na wartości (2,1%) straciło również pełne mleko w proszku, sprzedano je średnio za 3180 dolarów/t. O 1,4% do 6140 dolarów/t spadła także cena bezwodnego tłuszczu mlecznego.

Cheddar ostro w górę!

Zaskakująco natomiast, tzn. o 15,2% zyskał na wartości cheddar, sprzedano go za 4851 dolarów/t. O 5,1% do 6916 dolarów/t zdrożała kazeina podpuszczkowa a o 0,6% (893 dolary/t) laktoza. Lekki wzrost odnotowało także odtłuszczone mleko w proszku. Zdrożało ono o 0,5% do 2529 dolarów/t.

ASF w Chinach wpłynie na światowy rynek mleka

Tymczasem analitycy z holenderskiego Rabobanku prognozują, iż w najbliższym czasie na globalny rynek mleczarski silny wpływ będzie miał ASF w Chinach i spowodowany nim spadek zużycia produktów mlecznych wykorzystywanych do produkcji pasz oraz wzrost popytu na pozostałe produkty mleczne.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 21:35