StoryEditorRynek mleka

Fonterra – jak zmieniły się ceny produktów mlecznych?

09.12.2020., 12:12h
Takiej aukcji na GDT nie było dawno. 1 grudnia indeks wzrósł o 4,3%, nie było produktu, który sprzedano by poniżej ceny z poprzedniej aukcji. Najbardziej poszybowały w górę ceny laktozy, która była największym przegranym ostatniej aukcji. Zdrożała ona o 13,5% do 1004 dolarów/t.

O ile wzrosły ceny produktów mleczarskich?

O 5% do 3182 dolarów/t wzrosły ceny pełnego mleka w proszku. Z kolei odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 3,6% do 2889 dolarów/t, tym samym zbliżyło się do ceny, którą osiągnęło na GDT w połowie września br. Piątą aukcję z rzędu drożeje masło, tym razem cena tego tłuszczu skoczyła o 3,8% do 3986 dolarów/t.

Bezwodny tłuszcz mleczny zyskał na wartości 2,6%, sprzedano go za 4278 dolarów/t. Po dwóch aukcjach spadkowych odbiły ceny sera cheddar, który zdrożał o 2,4% do 3734 dolarów/t.

O 1,3% do 2731 dolarów/t wzrosły ceny maślanki w proszku. W porównaniu do aukcji z 17 listopada, sprzedano o 9,1% mniej towarów – tj. łącznie 32,06 tys. t.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 10:00