StoryEditorwiadomości z branży

Fonterra kończy rok na dużym minusie

30.12.2019., 20:12h
Po dwóch aukcjach z lekkim spadkiem, ostania aukcja na platformie GDT, która odbyła się 18 grudnia, zakończyła się obniżeniem indeksu cen o 5,1%. Takiego spadku nie odnotowano dawno. 
Co jednak ciekawe, spadek cen nie wpłynął na wzrost obrotów – wręcz przeciwnie, w porównaniu do ubiegłej aukcji wielkość sprzedaży spadła o 1,4% do 35,7 tys. t.

Cena masła jak rok temu

Do obniżenia indeksu przyczyniło się głównie obniżenie notowań proszków mlecznych. Pełne mleko w proszku straciło na wartości 6,7%, sprzedano je za 3099 dolarów/t, natomiast odtłuszczone staniało o 6,3% do 2867 dolarów/t.

Spadek notowań kontynuuje również masło, tym razem straciło na wartości 2,4%, uzyskując cenę na poziomie 3886 dolarów/t. Jest to notowanie zbliżone do tego, które masło miało na GDT przed rokiem.

Droższa kazeina laktoza i cheddar

Zdecydowanie wyhamował spadek cen bezwodnego tłuszczu mlecznego, sprzedano go zaledwie o 0,3% taniej (za 4866 dolarów/t) niż na aukcji z początku grudnia.

Obniżkom nie poddały się kazeina podpuszczkowa, cheddar oraz laktoza. Kazeina zdrożała o 2,6% do 8260 dolarów/t, cheddar o 1,7% do 3869 dolarów/t a laktoza 0,6% do 787 dolarów/t.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:58