StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra – masło i ser w dół, OMP w górę

13.11.2018., 14:11h
Pierwsza w listopadzie aukcja produktów mlecznych na platformie GDT zakończyła się podobnie jak poprzednia, wynikiem ujemnym. Tym razem spadek był wyraźniejszy. Indeks cen spadł o 2%. 

Ceny masła znowu spadły

Ponownie, po wzroście cen, jaki odnotowano na poprzedniej aukcji, na wartości straciło masło. Jego średnia cena spadła o 1,7% do 4045 dolarów/t. Najsilniej jednak obniżyły się ceny sera cheddar. Cheddar sprzedawano średnio za 3250 dolarów/t, tzn. o 4,2% taniej. Warto podkreślić, iż ser ten tanieje już czwartą aukcję z rzędu.

Wzrosły ceny jedynie OMP i sproszkowanej maślanki

Oprócz masła i cheddara staniały także kazeina (o 2,9% do 5327 dolarów/t), pełne mleko w proszku (o 2,9% do 2655 dolarów/t), laktoza (o 2,7% do 902 dolarów/t) oraz bezwodny tłuszcz mleczny (o 1,3% do 5044 dolarów/t). Jedynymi produktami, które w porównaniu do ostatniej aukcji zyskały na wartości były OMP oraz sproszkowana maślanka. OMP zdrożało o 1,2% do 1997 dolarów/t, natomiast maślanka w proszku o 0,8% do 2568 dolarów/t.

dr Magdalena Szymańska
(Fot.Pixabay)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:08