StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra zaczyna nadrabiać spadki

23.09.2019., 12:09h
Po trzech z rzędu aukcjach GDT z wynikiem ujemnym, 17 września br. indeks cen wzrósł o 2%. W porównaniu do aukcji z 3 września br., odbiło się to spadkiem sprzedaży o 2,4 tys. t, w rezultacie czego sprzedano 37,3 tys. t produktów mlecznych. Na korzyść wzrostu indeksu cen oddziaływały: laktoza, masło, mleka w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar.

Cena laktozy ostro w górę

Najbardziej wzrosła cena laktozy, tj. o 5,6% do 770 dolarów/t. O 3,4% do 2599 dolarów/t zdrożało odtłuszczone mleko w proszku. Masło zyskało na wartości 2,7%, sprzedano je średnio za 4129 dolarów/t. Pełne mleko w proszku natomiast o 1,9%, sprzedano je za 3133 dolarów/t.
0,6% zyskał z kolei na wartości bezwodny tłuszcz mleczny, zbyto go za 5030 dolarów/t. Nieznacznie, tzn. o 0,4% do 3846 dolarów/t, wzrosła cena sera cheddar.

Nieznacznie spadła cena kazeiny

Kazeina była jedynym produktem, który na aukcji 17 września stracił na wartości, jej cena spadła o 0,1% do 6636 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 03:50