Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnicy w UE ograniczają produkcję świń, a Amerykanie biją rekordy

Magdalena Szymańska
Kategoria: Pieniądze i Prawo
Rolnicy w UE ograniczają produkcję świń, a Amerykanie biją rekordy
Pieniądze i Prawo Pieniądze dla rolnika
Data publikacji 15.10.2019r.

Unia Europejska ogranicza produkcję żywca wieprzowego. W porównaniu z pierwszym półroczem ubiegłego roku pogłowie świń ogółem spadło o 1,7%, w tym loch o 2,7%.

Pozycję czołowego producenta utrzymują Hiszpanie (pogłowie na poziomie 30,5 mln sztuk) i zapewne tak w najbliższym czasie pozostanie. Jest to bowiem jedyny kraj w UE, który zwiększył pogłowie loch – o 1,6% (tj. o 319 tys. sztuk) do 2,5 mln sztuk. Należy jednak podkreślić, iż dynamika wzrostu pogłowia trzody chlewnej w Hiszpanii wyhamowała. Z tym że pogłowie loch od 2015 roku układa się sinusoidalnie – po roku spadku w kolejnym pogłowie rośnie, z tą jednak różnicą, iż za każdym razem tempo wzrostu pogłowia loch jest o wiele wolniejsze niż spadku.  

r e k l a m a

Ograniczeniu produkcji świń w UE winne normy środowiskowe?

r e k l a m a

Zapotrzebowanie na zwierzęta rzeźne w Hiszpanii nie maleje – nowo otwarta rzeźnia Literia Meat of the Pini Group, zlokalizowana w prowincji Huesca w Aragonii, tygodniowo może ubić 160 tys. świń, roczna wydajność ubojni wynosi 7 mln świń. W hiszpańskich chlewniach utrzymywanych jest 20% ogółu unijnego pogłowia trzody chlewnej.

Niemcy, drugi świński potentat w UE, ograniczyły pogłowie świń o 3,5% do 25,9 mln sztuk, w tym loch o 2,9% do 1,8 mln sztuk. 

Hiszpanie rozkwitają głównie dzięki eksportowi do Chin, Niemcy ograniczają produkcję, głównie z powodu wyśrubowanych norm środowiskowych oraz utrzymywania zwierząt. Z podobnego powodu produkcję żywca wieprzowego w swoim kraju redukują Duńczycy i Holendrzy. Dania to czwarty producent świń w Unii, ale jednocześnie jeden z czołowych eksporterów. Tamtejszy farmerzy ograniczyli pogłowie o 2,5% do 12,5 mln sztuk, i jak wskazują dane dotyczące pogłowia loch, spadek ten będzie utrzymany. Liczba loch spadła bowiem o 3,3% do 1,2 mln sztuk. Spadek produkcji świń w Danii znajduje odzwierciedlenie w spadku eksportu, w tym również żywych zwierząt, których głównymi odbiorcami są farmerzy z Polski i z Niemiec. Holandia, piąta na liście największych producentów świń w Unii, zredukowała pogłowie o 0,7% do 12,3 mln sztuk, w tym loch o 3,2% do około 1 mln sztuk.

Jak wygląda sytuacja producentów trzody w Polsce? 

Polska, kolejna na liście po Holandii, na koniec czerwca bieżącego roku utrzymywała 10,78 mln sztuk świń, w tym 755 tys. loch. W ciągu roku pogłowie trzody chlewnej spadło u nas o prawie 9%, czyli o ponad 1 mln sztuk, co jednak bardziej niepokoi, to redukcja o 13,3% (z 871 na 755 tys. sztuk) pogłowia loch.

W 2018 roku pogłowie świń, pomimo ASF, zwiększyło się u nas do poziomu 11,83 mln sztuk. Widoczna w tym roku redukcja to wynik rozprzestrzeniającego się wirusa oraz utrzymujących się niskich cen skupu żywca wieprzowego (w drugiej połowie ubiegłego i pierwszej bieżącego roku). 



W Ameryce tyle świń, co w Hiszpanii, Niemczech, Francji i Danii razem wziętych

Podczas gdy Unia wyhamowuje produkcję świń, za oceanem trwa hossa. Na 1 września amerykańscy farmerzy utrzymywali 77,68 mln sztuk świń – to o 3,4% więcej niż przed rokiem i więcej niż kiedykolwiek, odkąd prowadzone są powszechne statystyki.

Pogłowie wzrosło we wszystkich kategoriach zwierząt, w tym o 1,3% do 6,43 mln sztuk zwiększyła się liczebność loch. Dla porównania: amerykańscy farmerzy utrzymują prawie tyle świń, co Hiszpanie, Niemcy, Francuzi oraz Duńczycy (czterej najwięksi unijni producenci) łącznie. Amerykanie szczycą się rekordowym wynikiem wzrostu o 3,4% wydajności loch – średnio od jednej maciory od czerwca do sierpnia br. rodziło się 11,11 prosiąt. Takiego wyniku nigdy jeszcze nie osiągnięto.


Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a