StoryEditorPrzepisy prawa

Rolnik sprzeda własną żywność do restauracji, sklepu i stołówki

15.12.2018., 16:12h
29 listopada 2018 roku prezydent podpisał ustawę ułatwiającą rolnikom sprzedaż swoich produktów wytworzonych w gospodarstwie. Zostało powiększona liczba odbiorców oraz zwiększony limit na dochód z RHD zwolnionego z podatku, co ma zachęcić większą liczbę rolników do korzystania z tej formy zarabiania. Nowe regulacje wejdą w życie od 1 stycznia 2019 roku.

Wyższa kwota zwolniona z podatku przychodów i więcej możliwości sprzedaży

Nowe prawo zakłada, że rolnik będzie mógł sprzedać wyprodukowane w swoim gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) sery, jaja, jogurty, wędliny, wędzone ryby, dżemy, marynaty, pieczywo nie tylko bezpośrednio do końcowego konsumenta, ale także do sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnym charakterze. W ustawie została podniesiona też kwota przychodów ze sprzedaży żywności w ramach RHD zwolnionej z podatku dochodowego od osób fizycznych. Do tej pory było to 20 tys. złotych a teraz będzie to 40 tys. złotych rocznie. Po przekroczeniu tej kwoty, rolnik będzie mógł skorzystać z podatku w postaci 2% ryczałtu. Jedyny warunek to cała sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego musi zostać udokumentowana w sposób umożliwiający określenie ilości sprzedawanych produktów.

Co jeszcze się zmieni w rolniczym handlu detalicznym?

Jednak nowe regulacje wprowadzają także pewne ograniczenia w rolniczym handlu detalicznym. Rolnik w ramach RHD będzie mógł sprzedać swoją żywność do sklepu czy restauracji zlokalizowanej jedynie w tym województwie, w którym sam prowadzi gospodarstwo. Sprzeda ją również na terenie powiatów sąsiadujących z jego województwem oraz w stolicach sąsiednich województw. W praktyce oznacza to, że rolnik np. z okolic Sochaczewa będzie mógł sprzedawać swoją żywność na terenie całego województwa mazowieckiego, jak również w powiecie łowickim, kutnowskim czy w samej Łodzi.

Gospodarz korzystając z rolniczego handlu detalicznego nie będzie mógł powierzyć sprzedaży żywności pośrednikowi. Wyjątkiem w tej sytuacji będzie tylko handel podczas wystaw, festynów, targów czy kiermaszów, które są organizowane w celu promocji żywności. Z praktycznego punktu widzenia, rolnik będzie musiał uważać przy korzystaniu z usług firm oferujących sprzedaż „żywności prosto od rolnika”. Jeśli będą to jedynie platformy kojarzące gospodarza z klientem na jego towar i konsument sam odbierze produkty od rolnika, wówczas będzie to zgodne z prawem. Jeśli jednak firma będzie kupować tę żywność od rolnika, a następnie odsprzedawać konsumentom, wówczas nie można korzystać tu z przywilejów rolniczego handlu detalicznego.



  • Do 40 000 zł będzie mógł uzyskać rolnik ze sprzedaży żywności w ramach RHD i nie musi odprowadzać od tego podatku dochodowego

Ustawa wprowadza też obowiązek umieszczenia w miejscu sprzedaży żywności w ramach RHD czytelnej i widocznej dla konsumenta informacji „rolniczy handel detaliczny” wraz z danymi rolnika. Taka tabliczka powinna znaleźć się w domu lub gospodarstwie, gdzie rolnik może sprzedać swoje produkty.

Paweł Mikos
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 11:02