Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rosną ceny tuczników i warchlaków. Co to oznacza dla branży?

Kategoria: Pieniądze i Prawo
Rosną ceny tuczników i warchlaków. Co to oznacza dla branży?
Pieniądze i Prawo Ceny rolnicze
Data publikacji 02.12.2019r.

Kolejny tydzień i kolejne rekordy cen świń w Niemczech. Zwyżkowy trend widać i na naszym podwórku, zarówno w punktach skupu żywca, jak i w cenach importowanych warchlaków. Z czego wynika ten trend i czy ma szanse się utrzymać?

r e k l a m a

Niemcy płacą za tuczniki już 2 euro/kg wbc (8,6 zł/kg), to wzrost o 5 centów/kg w porównaniu do ubiegłego tygodnia. Stawka będzie obowiązywała tam od 28 listopada do 4 grudnia br. Takiego notowania żywiec wieprzowy na dużej niemieckiej giełdzie jeszcze nie miał. Rekordy cenowe biją też duńskie warchlaki, których głównym odbiorcą są przed Polską właśnie Niemcy. W Polsce ich cena przekracza 390 zł za sztukę. Za żywiec wiele zakładów płaci natomiast powyżej 6 zł/kg.
 

Z czego wynikają tak wysokie ceny świń?

Tym, co obecnie ma największy wpływ na ceny świń jest bez wątpienia ASF. Zdaniem KZP-PTCH, pomimo, że przepisy w Polsce zezwalają na przemieszczenie zwierząt ze stref czerwonych do niebieskich, czerwonych, żółtych, a nawet białych, powiatowi lekarze weterynarii nagminnie zabraniają tych przemieszczeń. Powoduje to ograniczenie w handlu warchlakami i prosiętami z krajowych hodowli. W związku ze znalezieniem się kolejnych gospodarstw w strefach czerwonych, nasi hodowcy mają utrudnione warunki w sprzedaży prosiąt. Powoduje to faworyzowanie importerów i producentów z zagranicy. 

 

Skutki pojawienia się ASF w województwie lubuskim

Z kolei, jak wskazuje WIR, przemysł mięsny w Polsce zaczyna analizować skutki pojawienia się wirusa w Lubuskiem – jeśli będą to pojedyncze przypadki, skutki będą niewielkie, jeśli jednak przypadki ASF będą masowe to klienci mogą zareagować redukcją zamówień lub spekulacyjnie oczekiwać obniżki cen, argumentując ryzykiem. Brak surowca do przerobu i jego wysokie ceny wpływają negatywnie na kondycję finansową branży przetwórczej, szczególnie, gdy sieci detaliczne wywierają ciągle presję cenową, nie rozumiejąc sytuacji rynkowej. 


Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

Widziałeś już nasze video "Wywiad z Michałem Kołodziejczakiem o sieciach handlowych"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody