StoryEditorPRAWO

Ułatwienia w rolniczym handlu detalicznym. Co się zmieni?

31.08.2021., 10:08h
Nie będzie limitów dla żywności sprzedawanej bezpośrednio konsumentom w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Będą obowiązywać tylko przy sprzedaży do handlu detalicznego - wynika z projektu rozporządzenia przygotowanego przez ministerstwo rolnictwa.

Rolniczy handel detaliczny cieszy się coraz większą popularnością wśród rolników. Obecnie na rynku działa 11 443 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego (dane z 22.06.2021 r.) oraz 1524 podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny w zakresie produktów pochodzenia niezwierzęcego (dane Inspekcji Sanitarnej z 31.12.2020 r.). Warunkiem jest, by wyprodukowana żywność pochodziła w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach takiego handlu możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego.

Jakie będą ułatwienia w RHD?

Resort rolnictwa, chcąc ułatwić rolnikom tę formę sprzedaży i ją spopularyzować, wprowadza zmiany. Rolnicy będą mogli bezpośrednio sprzedawać swoje produkty w całym kraju. Nowe przepisy podnoszą też z 40 tys. zł do 100 tys. kwotę przychodów zwolnioną od podatku w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Bez limitów dla konsumentów, z limitem dla dalszej sprzedaży

Dodatkowo zniesione mają być maksymalne limity żywności sprzedawanej w ramach RHD w odniesieniu do sprzedaży konsumentom finalnym. Limity będą obowiązywać tylko przy sprzedaży do handlu detalicznego. Jakie to będą limity? W tej sprawie ministerstwo rolnictwa przesłało do konsultacji społecznych rozporządzenie, które określa maksymalne ilości żywności zbywanej do zakładów. A pełną listę znajdziesz TUTAJ.  

Rolnik będzie musiał prowadzić dokumentację

Rozporządzenie określi także sposób dokumentowania ilości żywności sprzedawanej w ramach RHD, z uwzględnieniem jej rodzaju oraz ochrony zdrowia publicznego, w tym zapewnienia bezpieczeństwa tej żywności. I tak MRiRW chce wprowadzić wymóg, aby rolnik prowadził i przechowywał dokumentację umożliwiającą określenie ilości takiej żywności odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawierałaby informacje o dacie zbycia żywności oraz ilości i rodzaju.

Wprowadzenie takich wymagań umożliwi organom Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalenie, czy przestrzegane są określone w rozporządzeniu maksymalne roczne limity dotyczące ilości żywności zbywanej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego w ramach RHD.

wk, fot. K. Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 11:18