Kiedy dochodzi do prawidłowego wydalenia łożyska przez krowę?
Ostatnim etapem porodu jest wypieranie błon płodowych, które rozpoczyna się zaraz po wyparciu płodu i zwykle trwa 3–8 godzin. Macica kurczy się, rozluźniając i przerywając połączenie kosmków w poszczególnych brodawkach. Błona śluzowa układa się w podłużne fałdy, a brodawki maciczne zbliżają się do siebie, co powoduje zmniejszenie dopływu krwi do brodawek, których naczynia krwionośne silnie się rozrosły w okresie ciąży. W efekcie dochodzi do wysunięcia się kosmków z krypt i uwolnienia łożyska. Ciążenie błon płodowych zwisających ze szpary sromowej pomaga w procesie odłączenia łożyska, które waży średnio 5,5–6 kg oraz zawiera około 86 liścieni o łącznej powierzchni 530 cm2 i powinno być oddzielone i wyparte do 6 godzin po porodzie. Zatrzymanie łożyska występuje również przy niedoborze białka, selenu, miedzi oraz witamin A i E. Niedobory białka powodują puchnięcie połączeń łożyska z macicą, co utrudnia jego odklejanie.
r e k l a m a
Dokładnie obejrzyj łożysko po odejściu
Już po upływie 6–9 godzin od momentu porodu zalegające błony płodowe ulegają bowiem rozkładowi gnilnemu w trakcie gwałtownego, postępującego wzrostu liczby różnych drobnoustrojów, co powoduje rozwój infekcji w jamie macicy. Pamiętajmy, aby po odejściu łożyska dokładnie je obejrzeć dla sprawdzenia, czy całe odeszło. Jeżeli w macicy pozostanie jego część, to możemy być pewni, że rozwinie się ropomacicze.
Czym grozi zatrzymanie łożyska u krowy po porodzie?
Najczęściej spotykanymi następstwami są: ostre poporodowe zapalenie macicy, osłabiona inwolucja macicy i – co się z tym wiąże – późniejsze wprowadzenie krowy do rozrodu. W celu zapobiegania temu schorzeniu, dbajmy o niezatuczanie krów w okresie zasuszenia oraz dodatek witaminy E i selenu w diecie w okresie 2–3 tygodni przed porodem. W przypadku zatrzymania łożyska stosuje się obecnie leczenie farmakologiczne.
Po wydaleniu łożyska, w narządzie rozrodczym krowy zachodzi szereg ściśle ze sobą powiązanych procesów prowadzących do inwolucji macicy, eliminacji zakażeń bakteryjnych i regeneracji błony śluzowej. Okres poporodowy trwa 6–7 tygodni.
r e k l a m a
Podaj pójło po wycieleniu
Pierwsze godziny po porodzie stanowią dla krowy poważny stres oraz znaczny wydatek energetyczny. Sprawdzoną metodą jest podanie bezpośrednio po porodzie (jeszcze przed wylizaniem cielęcia) rozpuszczonego w ciepłej wodzie pójła poporodowego, zawierającego w swoim składzie substancje energetyczne mineralno-witaminowe oraz probiotyczne. Z jednej strony pójło sprawia, że przedżołądki po porodzie wracają na swoje miejsce, a z drugiej, przywraca ono równowagę elektrolitową i energetyczną ograniczając ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych oraz zaburzeń pokarmowych.
Przyczyny zatrzymania łożyska
- Choroby przewodu pokarmowego i zaburzenia metaboliczne.
- Niedobory mineralno-witaminowe.
- Długotrwały poród spowodowany komplikacjami w położeniu i ułożeniu płodu.
- Rozciągnięcia macicy przy dużych płodach, ciążach bliźniaczych lub dużej ilości wód płodowych.
- Występowanie chorób zakaźnych w stadzie (np. brucelozy).
- Poronienia wywołane urazami mechanicznymi.
- Przedwczesna lub długo przenoszona ciąża.
- Nieodpowiednie żywienie w okresie przejściowym (3 tygodnie przed i 3 tygodnie po porodzie).
- Wzrost zawartości białka strawnego w dawce pokarmowej przy ograniczeniu ilości energii.
- Brak higieny i komfortu legowisk.
- Czynniki stresogenne, takie jak ból, hałas, odłączenie cielęcia od krowy.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 29/2022 na str. 53. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.