r e k l a m a

Partner serwisu

6 porad jak dobrze zaprojektować stół paszowy w oborze

Polskie mleko porady
Data publikacji 03.10.2019r.

Jeśli dojarnia jest sercem obory, to stół paszowy jest bez wątpienia jej kręgosłupem. Do prawidłowo zaprojektowanego stołu paszowego zwierzęta powinny mieć stały i niczym nieograniczony dostęp, a jego obsługa związana z zadawaniem, podgarnianiem i uprzątaniem paszy musi być łatwa i szybka.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Gdy krowy mają stały, niczym nieograniczony dostęp do stołu paszowego, to przeciętnie w ciągu doby pobierają 12 razy dawkę pokarmową po ok. 20 minut na każdy odpas.

Przyjmuje się, że na jedną krowę, w zależności od fazy laktacji powinna przypadać następująca długość stołu paszowego: 80 cm  – krowy zasuszone, 85–100 cm – krowy w okresie okołowycieleniowym i 70–85 cm dla krów będących w pełnej laktacji.

Odpowiednie podwyższenie stołu

W oborze krowy jedzą stojąc przednimi nogami ustawionymi równolegle, a nie w rozkroku jak na pastwisku przy jedzeniu trawy. Taka postawa ogranicza maksymalne schylanie głowy, a zwierzęta mają trudności z dosięgnięciem paszy znajdującej się na podłodze. Dlatego też stół paszowy musi być podwyższony o 10–15 cm ponad poziom stania krów. Wtedy bydło może jeść zachowując naturalną niską pozycję głowy, co stymuluje spokojne przyjmowanie paszy i duże wydzielanie śliny, która buforuje pH żwacza.

Samo ulokowanie stołu paszowego może wydawać się sprawą dość błahą, biorąc pod uwagę koszty budowy czy modernizacji obory. Jednak nie jest to kwestia taka prosta. Najczęstszym modelem spotykanym w wielu krajach, w tym również w Polsce, jest stół paszowy usytuowany w centralnej części obory tuż pod świetlikiem kalenicowym, co powoduje, że pasza znajduje się w strefie największego stężenia szkodliwych gazów, a także (co najważniejsze w miesiącach letnich) w strefie najwyższych temperatur. Dlatego część hodowców decyduje się na usytuowanie stołu paszowego na zewnątrz budynku lub w bocznych częściach obory.

Nachylenie chroniące od urazów karku

r e k l a m a

Przegrody paszowe dobrze jest zamontować na murku o wysokości 50–60 cm ponad poziomem posadzki z nachyleniem górnej krawędzi drabiny o 20 stopni w stronę stołu paszowego. Nachylenie to zmniejsza urazy karku i zwiększa zasięg pobierania paszy z szerokości 60 do 80 cm stołu paszowego.

Przegroda poręczowa – jest najprostszą przegrodą w postaci kilkucalowej poziomej rury montowanej na słupkach na wysokości 110 cm dla młodzieży i 135 dla krów od poziomu racic z wysunięciem 20–25 cm w stronę stołu paszowego. To najtańsze rozwiązanie, nie ogranicza dominacji agresywnych osobników w grupie, a jej montaż powinien umożliwiać regulację wysokości i wysunięcia rury w trakcie eksploatacji obiektu.

Drabina zatrzaskowa ma ograniczyć konkurencję

Przegroda ze szczeblami pionowymi jest szczególnie przydatna przy utrzymywaniu bydła na głębokiej ściółce, bez podestu dla zwierząt, gdy zmienia się poziom korytarza karmowego do stołu paszowego z powodu narastania obornika. Ogranicza ona konkurencję podobnie jak przegrody ze szczeblami skośnymi. Dzięki ukośnym, rurom istnieje możliwość dostosowania do różnej wielkości zwierząt. Z kolei drabiny zatrzaskowe ograniczają konkurencję i pozwalają na czasowe zatrzymanie zwierząt przy stole paszowym w czasie karmienia lub w celu wykonania potrzebnych zabiegów.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody