r e k l a m a

Partner serwisu

Ani owce, ani świnie. Rolnicy z Wielkopolski postawili na bydło mięsne i mleczne. Czy nie żałują?

Polskie mleko Dobry hodowca
Data publikacji 18.01.2021r.

Wielu rolników nie wyobraża sobie prowadzenia gospodarstwa rolnego bez zwierzęcego kierunku produkcji. Czasy się zmieniają i często, by nadążyć za opłacalnością, należy go zmieniać. Genowefa i Krzysztof Bartczakowie dopiero za trzecim razem trafili na ten właściwy.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Do trzech razy sztuka

Hodowla bydła mlecznego nie była pierwszym zwierzęcym kierunkiem produkcji w gospodarstwie Bartczaków. W latach 80. utrzymywano w nim owce. Niska opłacalność doprowadziła do tego, że w 1990 r. rolnicy swoje stado oddali za darmo. Miejsce owiec szybko zajęła trzoda, ale i ten kierunek okazał się niedochodowy i po 6 latach moi rozmówcy postanowili go zlikwidować.

Zdecydowaliśmy wyspecjalizować gospodarstwo w hodowli bydła i produkcji mleka licząc, że ten kierunek pozostanie z nami na dłużej. Pierwszą oborę na rusztach wybudowaliśmy w 2003 r., drugą w 2010 r. W obu obiektach możemy pomieścić ponad 200 sztuk – na wstępie mówi Genowefa Bartczak. – Nasze stado liczy dziś 206 sztuk, w tym 70 krów dojnych i ponad 50 opasów – dodaje.

Wydajność mleczna rośnie z roku na rok

r e k l a m a

W stadzie dominują krowy rasy hf, jest kilka mieszańców z rasą montbeliarde. Obecnie średnia wydajność z obory wynosi blisko 9200 kg mleka od sztuki.

Nasze stado znajduje się pod oceną użytkowości mlecznej, z której wynika, że wydajność z roku na rok rośnie. Jestem pewna, że tendencja ta będzie się utrzymywać. Jeszcze 3 lata temu sprzedawaliśmy znaczną część cielnych jałówek, obecnie wszystkie pozostawiamy na remont i powiększenie stada. Mamy jeszcze siłę do pracy i dlatego zamierzamy je powiększyć. Dziś produkcja mleka jest jedynym bodaj kierunkiem, pozwalającym na wypracowanie środków na inwestycje. Dzięki nim w ostatnich dwóch latach dokonaliśmy kilku drobnych i jednej większej inwestycji. Kupiliśmy 4 silosy zbożowe BIN o poj. 60 t każdy, w których przechowujemy ziarno. Dzięki temu z jednej strony rozwiązaliśmy problem przechowywania ziarna, a z drugiej, możemy, w odpowiednich warunkach, przetrzymać zboże czekając na wyższą cenę – informuje hodowca.

Żywienie w gospodarstwie Bartczaków od wielu lat oparte jest na technologii TMR. Ponad 2 lata temu rolnicy wymienili wóz paszowy na nowy, firmy Kongskilde VM o poj. 14 m3  z możliwością nadbudowy do 20 m3.

Zakup nowoczesnego wozu okazał się bardzo dobrym pomysłem, gdyż pozwala na wykonanie dobrze wymieszanej, homogennej paszy, która składa się z seradeli, sianokiszonki z traw, pełnoporcjowej paszy treściwej, śruty rzepakowej, kiszonego ziarna oraz kiszonki z kukurydzy. Dawka zbilansowana jest na produkcję 30 l mleka od krowy – wylicza hodowca.


  • Stado Barczaków przebywa w oborach na rusztach, dlatego hodowcy szczególnie dbają, by zwierzęta miały zdrowe nogi
Nowoczesny wóz paszowy w opinii hodowców jest bardzo ekonomiczny
  • Nowoczesny wóz paszowy w opinii hodowców jest bardzo ekonomiczny
  • Genowefa i Krzysztof Bartczakowie, wspólnie z synem Szymonem, prowadzą we wsi Korzecznik, gmina Kłodawa, 150-hektarowe (w tym ponad 80 ha gruntów własnych) gospodarstwo rolne. Na posiadanym areale uprawiają: 45 ha kukurydzy na kiszonkę, 10 ha pszenicy, ponad 20 ha pszenżyta, ok. 20 ha żyta, 25 ha zajmują użytki zielone, pozostały areał stanowią uprawy mieszanek zbożowych. Całość wyprodukowanego mleka – blisko 650 tys. l rocznie – dostarczają do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole.
W gospodarstwie Bartczaków dój odbywa się na hali udojowej rybia ość 2x4 stanowiska, a mleko przechowywane jest w schładzalniku o poj. 3500 l. Za dój w gospodarstwie odpowiada pani Genowefa.

By przyśpieszyć proces doju marzy mi się, by mąż „dołożył” mi co najmniej 2 stanowiska udojowe – z uśmiechem mówi rolniczka.

Ile powinno kosztować mleko w skupie, żeby produkcja była opłacalna?

Gospodarstwo moich rozmówców jest bardzo dobrze zmechanizowane.

Tego wymaga specyfika prowadzonego przez nas kierunku. Posiadamy m.in.: ładowarkę teleskopową, kilka ciągników o różnych mocach (najmocniejszy ma 190 KM), pługi, siewniki, opryskiwacze, sieczkarnię do kukurydzy, kombajn zbożowy i wiele, wiele innych. Dzięki tak rozbudowanemu parkowi maszynowemu możemy wejść w pole w najdogodniejszym terminie. Jest to szczególnie ważne przy sporządzaniu najwyższej jakości pasz objętościowych – mówi pan Krzysztof.

Koszt wyprodukowania litra mleka na słabych glebach to minimum 1,20 zł, cena w skupie powinna pokryć te koszty, pozwolić producentowi żyć oraz odłożyć środki na niezbędne remonty i modernizacje obór. Niewielu rolników w koszty produkcji mleka wlicza amortyzację maszyn czy budynków, uważam, że należy to liczyć. Cena powinna oscylować na poziomie 1,50–1,60 zł/l w skupie i co najważniejsze, powinna pozostawać na stabilnym poziomie, wtedy spokojnie można byłoby produkować i inwestować – mówi gospodarz.

W przeciwieństwie do żywca wołowego, produkcję mleka mogę określić mianem stabilnej. Współpracujemy z kolską mleczarnią i nie możemy narzekać na cenę czy terminowość wypłat – stwierdziła na zakończenie pani Genowefa.

Ireneusz Oleszczyński
Zdjęcia: Ireneusz Oleszczyński

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Elita – dwuletnia prenumerata

Elita – dwuletnia prenumerata

Płacisz tylko

126,00 zł SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody