Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Bydło holsztyńsko-fryzyjskie – czy warto zostawić buhaja na reproduktora?

Kategoria: Polskie mleko
Bydło holsztyńsko-fryzyjskie – czy warto zostawić buhaja na reproduktora?
Polskie mleko Rozród krów
Data publikacji 08.02.2019r.

Wiesław Grądzki wspólnie z żoną Teresą i synem Krzysztofem utrzymuje bydło holsztyńsko-fryzyjskie w dwóch odmianach – czarno- i czerwono-białej. W stadzie przeważają jednak sztuki czerwono-białe, a do rozrodu dobierane są głównie buhaje tej odmiany barwnej.

r e k l a m a

Czerwono-biały hf cieszy oko

 Czerwono-białe sztuki bardziej mi się podobają – wyjaśnia Wiesław Grądzki, który każdego roku jednego buhajka pozostawia na przyszłego reproduktora. Jeśli w danym roku nie ma odpowiedniego osobnika, to hodowca kupuje odpowiedniego buhajka w gospodarstwie hodowlanym.


Używanie buhajów do krycia pozwala na wygenerowanie sporych oszczędności. Rocznie na inseminację wraz z powtórkami trzeba przeznaczyć sporą sumę pieniędzy i nie do końca zdaje ona egzamin. Znacznie taniej i skuteczniej jest stosować krycie naturalne – mówi gospodarz.

Krowy w gospodarstwie państwa Grądzkich utrzymywane są w obiekcie, który powstawał etapami. Największą część obory  wybudowano w 1994 roku. Później została ona rozbudowana i połączona z zaadaptowaną stodołą. 

Wóz paszowy przed zakupem warto przetestować

r e k l a m a

Na początku budowy obory czasy dla producentów mleka były trudne i w gospodarstwie na wszytko brakowało pieniędzy. Postanowiłem więc maksymalnie zaoszczędzić na tej inwestycji i wszystko od podstaw robiłem sam. Nawet pustaki żużlowe produkowałem we własnym zakresie, również stanowiska i uwięzi dla krów – wspomina Wiesław Grądzki.

Obecnie wszystkie pasze zadawane są tutaj ręcznie. Hodowcy zastanawiają się nad zakupem wozu paszowego, ale – niestety – obora ma tylko jeden wjazd i użycie wozu paszowego wiąże się z cofaniem maszyną przez całą długość obory.





Niedawno syn umówił się na przeprowadzenie testów z wozem paszowym firmy Euromilk o pojemności 8 m3. Sprawdzimy jak w praktyce będzie wyglądało cofanie paszowozem przez cały budynek. Korytarz paszowy ma szerokość niespełna 3 m i w związku z tym wjazd tyłem będzie trudny. Zobaczymy jak sprawdzi się ta maszyna w naszym gospodarstwie i podejmiemy decyzję co do ewentualnego jej zakupu – mówi Wiesław Grądzki.

Kiszonka z kukurydzy zadawana jest krowom dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Razem z kiszonką krowy otrzymują paszę treściwą. Z kolei sianokiszonka zadawana jest w południe oraz na noc. 

Sianokiszonka w pryzmach

Paszę treściwą dla bydła produkujemy sami w mieszalniku o pojemności 2 t. W jej skład wchodzi: śruta zbożowa, sojowa bez GMO, śruta rzepakowa, mielone ziarno kukurydzy oraz dodatki witaminowo-mineralne. Sztuki o najwyższej wydajności otrzymują maksymalnie około 5 kg tej mieszanki – mówi hodowca.

Sianokiszonka w gospodarstwie Wiesława Grądzkiego od około 20 lat sporządzana jest głównie w pryzmach.

W porównaniu do zakiszania zielonki w balotach jest to metoda tania i szybka. Zbierając pierwszy pokos, w 2018 roku w czasie trzech dni skosiliśmy i ugnietliśmy zielonkę z około 28 ha łąk. W tym samym roku, pierwszy pokos traw był w miarę normalny i zakisiliśmy go na pryzmie. Później susza wypaliła łąki tak bardzo, że nie było co zakiszać na pryzmie i byliśmy zmuszeni do zakiszenia drugiego pokosu w balotach. Drugi pokos zebraliśmy po upływie 2,5 miesiąca po zbiorze pierwszego, a trzeciego nie mieliśmy w ogóle. Przeliczając plon na baloty szacuję, że w 2018 roku przez suszę zebraliśmy około 300 balotów mniej niż w roku poprzednim. Na szczęście mieliśmy spory zapas sianokiszonki z 2017 roku, którą nadal krowy – mówi Wiesław Grądzki.

Każdego roku pan Wiesław około 5 ha przeznacza pod uprawę zbóż, z czego 4 ha na pszenżyto ozime.

Te 4 ha położone są nad samym Bugiem i jest to  miejsce, w którym notorycznie żerują dziki. Wysiewałem tam jarą mieszankę zbożową, ale z całej powierzchni działki część 1,5 ha nie nadawała się w ogóle do zbioru kombajnem. W związku z tym od kilku lat na tym kawałku wysiewam jedynie pszenżyto. Jest to roślina, w której dziki niechętnie żerują – wyjaśnia Wiesław Grądzki

Józef Nuckowski 

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Bydło mleczne - relacja z webinarium

Płacisz tylko

9,90 zł

Cena regularna 100,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody