r e k l a m a

Partner serwisu

Co powinna zawierać nowoczesna obora uwięziowa?

Polskie mleko porady
Data publikacji 17.01.2020r.

Chociaż większość nowo powstających obecnie obór stanowią obiekty z wolnostanowiskowym utrzymaniem zwierząt, to nadal spora grupa hodowców inwestuje w obory uwięziowe, preferując jak najbardziej indywidualne traktowanie krów. I właśnie do tej grupy należą Grażyna i Sławomir Florkowie.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Stara obora mogła pomieścić tylko 40 sztuk bydła. Najmłodsze sztuki utrzymywaliśmy dosłownie w każdym wolnym miejscu w obejściu. Chcąc się rozwijać, musieliśmy podjąć kosztowną decyzję o budowie nowej obory, do której niewątpliwie przyczyniła się także droga powiatowa, przez którą, dwa razy dziennie przeganialiśmy stado na pastwiska – argumentuje decyzję o inwestycji Sławomir Florek.

Tak więc od połowy września ubiegłego roku z ogromnym zadowoleniem państwo Florkowie pracują, a krowy mleczne przebywają w komfortowych warunkach. Młodzież i cielęta też zamieszkały pod jednych dachem – w opuszczonej przez krowy starej oborze.

Hodowcy postawili na uwięziowy system utrzymania

Od wielu lat w takim systemie utrzymujemy bydło i okazuje się być on dla nas bardzo dobry – twierdzi Sławomir Florek. – Przede wszystkim mamy możliwość indywidualnego traktowania każdej sztuki, możemy dokładnie obserwować zwierzęta i szybko wychwycić wszelkie anomalie żywieniowe czy zdrowotne – dodała pani Grażyna.

Bezsprzecznie dobrostan utrzymywanego tutaj bydła zapewnia fakt, że w okresie letnim stado jest pastwiskowane, dzięki czemu przez dużą część roku ma zapewniony ruch.

Uwięziowa obora 13 x 34 m powstała z gotowych prefabrykatów firmy Precon. Jej stalową konstrukcje pokrywa dach wykonany z płyty warstwowej z 6 cm ociepleniemi, zwieńczony świetlikiem kalenicowym. Ściany boczne – o wysokości 1, 90 m – zakończone są specjalistycznymi kurtynami. Do centralnie położonego korytarza paszowego (o szerokości 5,10 m), po każdej ze stron przylega po 25 stanowisk wyłożonych materacami i zakończonych rusztem, pod którym znajdują się kanały o głębokości 1,90 m.

Obora przeznaczona jest dla 50 krów dojnych. Kiedy w grudniu 2019 r. odwiedziliśmy gospodarstwo, hodowcy doili już 42 sztuki. Wcześniej zadbali bowiem o odpowiednią liczbę własnych jałowic i – jak przyznają – do wiosny obsada zwierząt będzie już kompletna. Grażyna i Sławomir Florkowie nie utrzymują wyłącznie bydła hf. Jest tutaj też bydło rasy simental i jego mieszańce.

Nowy obiekt ma wymiary 13 x 34 m (bez przybudówek) i wyposażony jest m.in. w dojarkę przewodową z 8 aparatami udojowymi. Dój zajmuje gospodarzom niewiele ponad godzinę
  • Nowy obiekt ma wymiary 13 x 34 m (bez przybudówek) i wyposażony jest m.in. w dojarkę przewodową z 8 aparatami udojowymi. Dój zajmuje gospodarzom niewiele ponad godzinę

Wytrzymalsza i odporniejsza od hf-a

r e k l a m a

Oprócz inseminacji stosujemy również krycie naturalne. Mamy własnego buhaja simentalskiego, który kryje słabsze sztuki. Najlepsze są jednak inseminowane, a cieliczki pochodzące z takich kojarzeń przeznaczane są na remont i powiększenie stada – tłumaczyła pani Grażyna. Biorąc pod uwagę uwięziowy system utrzymania oraz pastwiskowanie zwierząt zdecydowanie lepiej sprawdza się tu rasa simentalska, która jest wytrzymalsza od hf-a, odporniejsza i lepszy jest też jej rozród.

Podobnie jest z wycieleniami – dodał hodowca. – Simentale praktycznie cielą się same i nie ma konieczności pilnowania cielących się sztuk. Owszem, nie mają one tak dużej wydajności jak hf-ki, ale zawsze jest coś za coś.

Nie zwlekając z zakupem, hodowcy zdecydowali, że wraz z użytkowaniem nowej obory pracować będzie w niej wóz paszowy, o pojemności 12 m3 Metal-Fach.

- To była jedna z najlepszych naszych decyzji. Krowy zdecydowanie więcej pobierają paszy, jest więc nie tylko więcej mleka, ale także nic się nie marnuje jak wcześniej często bywało – podkreślił gospodarz.

Do wozu trafiają następujące komponenty: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, gotowa mieszanka treściwa, wysłodki buraczane, siano oraz konieczne dodatki. Tak przygotowaną dawkę otrzymują wszystkie sztuki, jednak – jak przyznał Sławomir Florek – w przyszłości wraz z rosnąca wydajnością konieczne będzie premiowanie najwydajniejszych krów.

Grażyna i Sławomir Florkowie swoje mleczne gospodarstwo prowadzą w miejscowości Chudek, w gminie Kadzidło.
  • Grażyna i Sławomir Florkowie swoje mleczne gospodarstwo prowadzą w miejscowości Chudek, w gminie Kadzidło.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody