StoryEditorchoroby krów

Co wywołuje zakwaszenie u krów i jak go unikać?

30.01.2020., 10:01h
Sortowanie paszy jest jedną z przyczyn powstawania subklinicznej kwasicy żwacza. Gdy krowa sortuje, to pobiera więcej skrobi, a mniej suchej masy. Dochodzi wtedy do ograniczenia produkcji śliny i obniża się czas przeżuwania, a wtedy tylko krok dzieli zwierzę od kwasicy. 
Jak zatem przeciwdziałać sortowaniu? Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest zapewnienie niczym nieograniczonego dostępu do stołu paszowego. Jeżeli krowa nie ma swobodnego dostępu do paszy, to dochodzi do rywalizacji. Słabsze w hierarchii stada sztuki podchodzą do stołu rzadziej i zjadają na raz większe porcje, zwiększając przy tym sortowanie.

Po pierwsze optymalny dostęp do stołu paszowego

Oczywiście dostęp krów do stołu paszowego zależy od jego szerokości, jaka przypada na jedną sztukę oraz jej pozycji w stadzie. Zapewnienie optymalnej dostępności do paszy sprawia, że krowa ma możliwość pobrania większej ilości suchej masy, co pozwala na pokrycie jej potrzeb pokarmowych. Okazuje się, że ważniejsza od koncentracji składników pokarmowych w dawce jest właśnie dostępność do stołu.

Zaleca się, aby w zależności od fazy cyklu produkcyjnego, długość stołu paszowego przypadająca na krowę wynosiła:
  • krowy w pełnej laktacji – 70–85 cm,
  • krowy zasuszone – 80 cm,
  • 85–100 cm – krowy w okresie okołowycieleniowym.
Gdy zwierzęta mogą swobodnie pobierać paszę, w czasie doby pobierają jej średnio 12 razy, przez około 20 ...
Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 08:41