r e k l a m a

Partner serwisu

Coli czyha podczas doju

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.08.2018r.

Zakażenie wymienia bakterią z grupy coli objawia się jego charakterystycznym obrzękiem. Na początku zakażenia krowa staje się apatyczna, później pojawia się wysoka gorączka, zwierzę przestaje jeść i spada ilość produkowanego mleka.

r e k l a m a

E.coli - groźny patogen

Po upływie około 6 godzin wyraźnie już widać, że z wymieniem dzieje się coś niedobrego. Wewnątrz gruczołu tkanka jest już bardzo zniszczona, dlatego też podczas doju zamiast mleka pojawia się woda.

Bakteria coli wytwarza toksyny, które najbardziej szkodzą krowie. Podanie antybiotyku nie bardzo pomaga, gdyż preparat działa bezpośrednio na bakterie, a nie na szkodliwe toksyny.

Profilaktyka zakażeń bakterią E.Coli

Zachorowania na początku laktacji, czyli w 1–2 miesiącu po porodzie, mają zdecydowanie cięższy przebieg i jednocześnie trudniej jest je wyleczyć w porównaniu z mastitis występującym w okresie późniejszym.

Jakie zabiegi profilaktyczne musimy podjąć, by ustrzec się przed zakażeniem bakteriami z grupy coli? Przede wszystkim należy zadbać o czyste i suche strzyki przed dojem. Największym błędem, jaki popełniają hodowcy, to mycie wymion wężem z wodą i czyszczenie wszystkich sztuk jedną szmatką. Wymię wydaje się co prawda czyste, ale, gdy jest mokre, to bakterie zawsze na nim pozostają i spływają na koniec strzyka. Po zdjęciu kubków udojowych do wymienia przedostaje się więc woda z bakteriami i w ten sposób najczęściej dochodzi do zakażenia.

W zapobieganiu zakażeniom coli bardzo ważne jest, aby od czasu masażu do założenia kubków minęło 60–90 sekund. Jeżeli zaczniemy doić zbyt wcześnie, to okazuje się, że pół minuty doimy krowę na sucho, a więc niszczymy ćwiartki wymienia i tym samym przyczyniamy się do powstawania mastitis.

Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody