r e k l a m a

Partner serwisu

Czy warto stosować tłuszcze chronione w żywieniu krów mlecznych?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 22.03.2019r.

Dlaczego intensywny odchów cieląt zapewnia sukces w późniejszej laktacji; jak i czy skutecznie można żywić krowy bez udziału pasz z GMO; czy tłuszcze paszowe w dawkach to moda czy konieczność, czy istnieją alternatywne rozwiązania dla antybiotyków i kokcydiostatyków? Na te i wiele innych pytań hodowcy bydła mlecznego mogli uzyskać odpowiedź podczas odbywającej się w wielu regionach kraju Ogólnopolskiej Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka firmy Blattin Polska.

Tylko aktualne trendy w hodowli na konferencjach Blattin

r e k l a m a

Wydaje się, że konferencje firmy Blattin – które nieprzerwanie odbywają się już od 19 lat – wielu hodowców bydła mlecznego wpisało na stałe w swój szkoleniowy kalendarz. W tym roku – podobnie zresztą jak w latach poprzednich – sale wykładowe, bez względu na region kraju wypełnione były słuchaczami. Tegoroczną edycję konferencji, nad którą nasza redakcja objęła patronat medialny, zorganizowano w województwach: podlaskim, opolskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim oraz lubelskim w miejscowości Okrzeja, gdzie mieliśmy przyjemność uczestniczyć.

Słuchamy naszych hodowców i odpowiadając na ich zapotrzebowanie staramy zapraszać do udziału w konferencjach najlepszych ekspertów, którzy zaprezentują aktualne trendy w hodowli – mówił Zbigniew Pustuła z Blattin Polska.

Odpajanie cieląt do woli - jakie płyną z tego korzyści?

Intensywny odchów cieląt i odpajanie do woli, to temat, któremu w ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się w Europie. I między innymi z tego powodu, do udziału w spotkaniach zaproszono doświadczonego konsultanta żywieniowego największych niemieckich gospodarstw – Franka Timmrecka. Przekonywał on do odpajania cieląt do woli, które to zapewnia maksymalne przyrosty, czyli skrócony czas odchowu, młodszy wiek pierwszego wycielenia oraz wyższą wydajność przyszłej krowy. Pojenie do woli oznacza w praktyce stosowanie do 14 dnia życia cielęcia pójła (do 12 litrów) w stosunku 145–160 g preparatu na litr wody.

Czy da się żywić krowy bez GMO?

Nieustannie aktualny jest temat żywienia bydła mlecznego bez udziału pasz z GMO. O tym, jak efektywnie zarządzać takim żywieniem i o tym, że śrutę sojową z powodzeniem możemy zastąpić śrutą rzepakową, przekonywał William Woodley – specjalista żywieniowy z Kanady, który od lat bilansuje dawki pokarmow na bazie kanadyjskiej odmiany rzepaku, czyli canoli, którą wyselekcjonowano w oparciu o niski poziom kwasu erukowego i glukozynolanów.


Zbigniew Pustuła (z prawej) współwłaściciel firmy Blattin Polska Sp. z o.o. podziękował Krzysztofowi Rzeńcy – kierownikowi działu skupu Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, za skuteczne przekonanie, by jedna z konferencji odbyła się właśnie w rejonie działania ryckiej spółdzielni
  • Zbigniew Pustuła (z prawej) współwłaściciel firmy Blattin Polska Sp. z o.o. podziękował Krzysztofowi Rzeńcy – kierownikowi działu skupu Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, za skuteczne przekonanie, by jedna z konferencji odbyła się właśnie w rejonie działania ryckiej spółdzielni

Tłuszcze chronione w żywieniu bydła mlecznego - moda czy konieczność?

Kolejnym prelegentem, który znany jest niemal każdemu hodowcy bydła mlecznego, był profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który zadał i jednocześnie szczegółowo odpowiedział słuchaczom na pytanie: czy stosowanie w żywieniu bydła tłuszczy chronionych, to moda czy może konieczność. Otóż, tłuszcz w dawce dla krów mlecznych zwiększa koncentrację energii, co prowadzi do zwiększonego jej pobrania. I co ważne, jest to energia bez ryzyka kwasicy żwacza. Dodatek tłuszczu poprawia również wskaźniki rozrodu krów, poprzez poprawę wskaźnika skuteczności pierwszej inseminacji i/ lub wzrost wskaźnika zacieleń (średnio o 17%).


Konferencje firmy Blattin od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem hodowców bydła
  • Konferencje firmy Blattin od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem hodowców bydła

Alternatywa dla kokcydiostatyków i antybiotyków

Jednym ze współorganizatorów cyklu konferencji była firma AdiFeed, której dyrektor Działu Bydła i Trzody dr Krzysztof Białoń, zaprezentował alternatywne rozwiązania dla stosowania antybiotyków i kokcydiostatyków. Temat ten ma szczególne znacznie w obliczu zapowiadanej propozycji wycofania kokcydiostatyków od 2022 roku, jak również narastającej odporności mikroorganizmów na podawane antybiotyki. Alternatywą mogą być produkty fitoncydowe, czyli standaryzowane ekstrakty ziołowe, które z powodzeniem wykorzystywane są w prewencji kokcydiozy oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody