StoryEditorMateriał promocyjny

Czy znasz syrop paszowy?

04.09.2019., 09:09h
Wysłodki, otręby, młóto i wiele, wiele innych pasz to produkty uboczne z przemysłu. Wśród nich syrop paszowy. Czy warto go stosować? Czy jest tylko produktem ubocznym?

Z dnia na dzień przemysł rolno-spożywczy rośnie. To odpowiedź na ciągły wzrost ludności na świecie. Wraz z tym rozwojem przybywa nam produktów ubocznych, które trzeba utylizować. Sposobem na ich spożytkowanie jest żywienie zwierząt gospodarskich. Jest to pożądane nie tylko ze względu na ekologię. Pasze, które są produktami ubocznymi z przetwórstwa, zarzuciły kotwice w sektorze żywieniowym, bo skarmianie takimi paszami korzystnie wpływa na wyniki produkcji zwierzęcej. 

Skąd bierze się syrop

Jedną z takich pasz jest syrop paszowy, który powstaje w produkcji alkoholu na drodze fermentacji skrobi pszenicznej lub kukurydzianej, po oddzieleniu alkoholu pozostaje gęsta forma. Syrop pochodzący z fermentacji skrobi pszennej jest brązowy, natomiast produkt uboczny z fermentacji skrobi kukurydzianej jest żółty. Syrop paszowy ma bardzo bogaty skład i jest idealną paszą zarówno dla bydła, jak i dla trzody chlewnej. Może być stosowany w systemie żywienia świń na mokro dla wszystkich grup wiekowych. Można nim zastąpić śrutę sojową lub rzepakową w dawkach dla tuczników i macior, co jest korzystne ze względów oszczędnościowych. Jakie jednak są korzyści dla naszych zwierząt?

Syrop paszowy dla zdrowia stada!

Płynna pasza charakteryzuje się wysoką strawnością i wysokim poziomem białka, które ze względu na obecność w syropie drożdży z fermentacji, ma dobry profil aminokwasowy. Drożdże wzbogacają też syrop w witaminy z grupy B. Znaczna część białka syropu paszowego jest wchłaniana w jelicie. To jest szczególnie istotne w żywieniu krów mlecznych, m.in. dla odpowiedniego poziomu białka w mleku. Syrop ma też korzystną wartość energetyczną – nośnikiem energii jest gliceryna   ̶ więc może chronić przed deficytem energii na początku laktacji. Ta płynna pasza jest smakowita, dzięki czemu zwierzęta chętnie pobierają dawkę. Dodatek syropu do TMR-u chroni przed obsychaniem paszy na stole paszowym. Z kolei niskie pH zabezpiecza paszę przed mnożeniem się mikroorganizmów (np. przed procesem wtórnej fermentacji). 

Gwarancja składu 

Plusów syropu paszowego jest wiele. Wyzwanie może stanowić jego magazynowanie. Jednak nie jest to problem przy odpowiednim wsparciu doradców żywieniowych, którzy udzielą wskazówek, jak przechowywać, i jak stosować tę paszę. Wszystko to zapewnia firma Duynie wraz z deklarowaną gwarancją składu pasz płynnych i wilgotnych dla bydła i trzody chlewnej. Pasze pochodzą tylko ze sprawdzonego źródła.

Dowiedz się więcej o szczegółach dotyczących stosowania syropu i magazynowania paszy. Zadzwoń do eksperta: +48 718 811 208  oraz na stronie Duynie.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:55