r e k l a m a

Partner serwisu

Czym można zastąpić śrutę sojową?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 22.04.2018r.

Trudne zadanie przypadło dr. inż. Marcinowi Gołębiewskiemu, gdyż występując na końcu musiał starać się przykuć uwagę słuchaczy. Udało mu się to doskonale, gdyż nikt z sali nie wyszedł, a wręcz przeciwnie, wszyscy słuchali z zaciekawieniem jak stosunkowo tanio i bez spadku wydajności można przejść na żywienie stada mlecznego bez pasz GMO. Taki temat naukowiec podjął podczas corocznego szkolenia dla dostawców OSM Garwolin, jakie  miało miejsce 2 marca w auli Zespołu Szkół Rolniczych w Miętnem przy współfinansowaniu przez KZSM z Funduszu Promocji Mleka.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Alternatywa dla soi

Naukowiec z SGGW w Warszawie należy do praktyków, rocznie odwiedza ok. 70 obór, ponadto wraz z rodzicami prowadzi nieduże rodzinne gospodarstwo pod Łowiczem, w którym przeprowadza różne doświadczenia dotyczące dobrostanu krów. Zapewniał rolników, że nie ma co bać się żywienia bez GMO i wcale nie muszą kupować drogiej śruty sojowej wolnej od GMO. Gdyż jest inny sposób, wystarczy śrutę modyfikowaną genetycznie zastąpić kilkoma komponentami, najlepiej nie mniej jak czterema różnymi, dość zasobnymi w białko. Wśród tych pasz alternatywnych doktor wymienił: poekstrakcyjną śrutę rzepakową, makuch rzepakowy (ich formy ekstrudowane), poekstrakcyjną śrutę słonecznikową, DDGS – suszony wywar gorzelniany, ekstrudowany len pełnotłusty, nasiona roślin strączkowych (bobik, łubiny, groch, peluszka), młóto browarniane oraz mocznik paszowy. Podał nawet konkretne przykłady trzydziestokrowich obór, gdzie pod jego nadzorem zastosowano takie zmiany przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności. Zastrzegał przy tym, aby były to co najmniej 4 komponenty z tej grupy, a nigdy mniej, gdyż są to pasze o mniejszej strawności niż śruta sojowa zatem ich dawkowanie również powinno być ograniczone, ponadto stosując 4 różne pasze dostarczamy krowom szerszy wachlarz aminokwasów.

Polskie białko nie jest złe

r e k l a m a

Jak podaje dr Gołębiewski, 94% powierzchni upraw soi na świecie to odmiany genetycznie modyfikowane, w przypadku kukurydzy jest to 88%, w rzepaku i bawełnie rośliny GMO stanowią 90%.  Jednak mamy dość pokaźną krajową pulę rzepaku wolnego od GMO, a co za tym idzie, dużą dostępność do pasz od niego pochodnych takich jak: śruta poekstrakcyjna czy też makuch. Doktor gorąco polecał te pasze nie tylko dlatego, że są polskie i stosunkowo tanie, mają korzystny, nie wiele gorszy od śruty sojowej rozkład białka w przewodzie pokarmowym bydła. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa w 1 kg posiada 350 g białka ogólnego, z którego 75% rozkłada się w żwaczu, czyli 262 g, a 88 g przechodzi do jelita cienkiego jako tzw. białko chronione, które jest najbardziej wartościowe, jego strawność w jelicie to 95%, a więc 84 g, zaś 4 g trafiają do kału. Dla porównania poekstrakcyjna śruta sojowa w 1 kg zawiera 450 g białka ogólnego trawionego w żwaczu w 70%, a więc 315 g jest rozkładane, a 135 g przechodzi do jelita cienkiego jako białko chronione, gdzie trawione jest w 95%, a więc 128 g idzie na potrzeby zwierzęcia, a 7 g ląduje w kale.




Dr Marcin Gołębiewski wyliczył również ile kosztuje netto 1 kg białka w konkretnych paszach. Najdroższe okazało się oczywiście białko ze śruty sojowej bez GMO, zakładając, że jej tona kosztuje 1900 zł netto to koszt 1 kg białka wynosi 4,32 zł netto. W dalszej kolejności uplasowały się: młóto suszone 4 zł netto/kg białka, poekstrakcyjna śruta sojowa GMO 3,63 zł netto/kg białka, poekstrakcyjna śruta rzepakowa 3,53 zł netto/kg białka, DDGS 3,51 zł/kg białka. Najtańsze białko pochodzi z makuchu rzepakowego 2,97 zł netto/kg oraz z poekstrakcyjnej śruty słonecznikowej 2,89 zł netto/kg.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody