Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Czystość legowisk ma ogromny wpływ na stan zdrowia krów

Czystość legowisk ma ogromny wpływ na stan zdrowia krów
Polskie mleko Porady
Data publikacji 01.05.2021r.

Wśród czterech najważniejszych przyczyn powstawania stanów zapalnych wymienia oraz schorzeń racic na pierwszym miejscu wymienia się środowisko. I trudno się dziwić, bowiem czystość podłoża, po jakim chodzą i na jakim odpoczywają nasze krowy, ma ogromne znaczenie.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Jak skutecznie sterylizować legowiska dla krów?

Zachowanie właściwej higieny legowisk znacznie ogranicza rozwój chorobotwórczych bakterii, wirusów, pasożytów i insektów. W tym zakresie hodowcy bydła mają do dyspozycji pełną gamę specjalistycznych preparatów, które z punktu widzenia higieny pełnią wiele ważnych funkcji: posiadają zdolność do ograniczania rozwoju i neutralizowania pasożytów, insektów, bakterii, wirusów i innych chorobotwórczych mikroorganizmów na podłożach przeznaczonych do chodzenia i odpoczynku poszczególnych grup zwierząt.

Higiena legowisk jest szczególnie ważna w oborach wolnostanowiskowych

Jeżeli odpowiednio dobrane preparaty stosujemy na ściółkę pokrywającą stanowiska przeznaczone do leżenia, to w efekcie możemy znacznie ograniczyć przenoszenie między zwierzętami chorobotwórczych bakterii i rozwój infekcji. Najlepiej widać to w oborach wolnostanowiskowych. Jeśli poszczególne stanowiska legowiskowe są kolejno zajmowane przez różne krowy, to w przypadku każdej z nich może dochodzić do kontaktu końcówek strzyków wymienia z podłożem, a tym samym wnikania do kanałów strzykowych chorobotwórczych drobnoustrojów. Patogeny te mogą zaś znaleźć się w ściółce na przykład w wyniku wypływu mleka ze strzyków chorych na zapalenie wymienia krów. Dlatego w takiej sytuacji ogromną rolę odgrywa systematyczna neutralizacja drobnoustrojów w ściółce na stanowiskach legowiskowych. Bardzo pomoce są tutaj preparaty rozprowadzane na powierzchni przeznaczonej do odpoczynku zwierząt, których działanie polega na utrzymywaniu wysokiego pH w materiale podłoża i uniemożliwianiu rozwoju chorobotwórczych patogenów. Drobnoustroje mogą być także przenoszone między kończynami, a konkretnie racicami bydła, co pociąga za sobą szereg zagrożeń dla stanu zdrowotnego zwierząt. I w tym przypadku wartościowym narzędziem w walce z zagrożeniami okazują się specjalistyczne preparaty chemiczne, mineralne lub też biologiczne rozprowadzane na powierzchniach, po których poruszają się zwierzęta w stadzie. Szczególnie pamiętać musimy o tym utrzymując bydło na głębokiej ściółce, która jest co prawda doskonałym, zbliżonym do naturalnych warunków systemem utrzymania, ale fermentująca słoma to również idealne miejsce do namnażania się bakterii.


  • Preparaty do dezynfekcji podłoży w oborach wyróżniają się długim okresem skutecznego działania, dobrymi zdolnościami osuszania, przystosowaniem do wykorzystania na różnych podłożach i w różnych pomieszczeniach, np. porodówkach czy izolatkach

Jak działają nowoczesne preparaty do dezynfekcji?

r e k l a m a

Preparaty do dezynfekcji ściółki i wszelkich podłoży w oborach działają bakterio-, wiruso- oraz grzybobójczo, zdecydowanie polepszając dobrostan zwierząt i zmniejszając ich zachorowalność. Dzięki swoim właściwościom dezynfekującym redukują wydzielanie szkodliwych gazów (amoniak, siarkowodór, metan), przez co oczyszczają powietrze w oborze oraz podnoszą wartość nawozową gnojowicy i obornika.

Nowoczesne preparaty w doskonały sposób absorbują wilgoć, dzięki czemu osuszają legowiska i ograniczają występowanie chorób skórnych kończyn i biegunek u bydła. Poprawiają zdrowotność wymienia oraz jakość mleka, zmniejszając ilość komórek somatycznych. Poprawiają także twardość rogu i zmniejszają występowanie chorób racic – m.in. zanokcicę, a także obniżają zachorowalność cieląt na choroby płucno-jelitowe.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody