r e k l a m a

Partner serwisu

Czystość podawanej siary wpływa na zdrowie cieląt

Polskie mleko Cielęta
Data publikacji 04.03.2021r.

Liczne badania potwierdzają, że podawana cielętom siara bardzo często zawiera dużą ilość bakterii, najczęściej przekraczającą 100 000 CFU/ml (jednostki tworzące kolonie). Zanieczyszczona patogenami siara staje się więc jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób, głównie biegunek.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Skąd bakterie w siarze?

Większość bakterii dostaje się do siary na skutek nieodpowiedniej higieny doju krów oraz niewłaściwej czystości sprzętu służącego do przechowywania i skarmiania siary. I tak, w siarze pozostawionej w temperaturze pokojowej np. przez 20 minut, ilość bakterii może się zwiększyć nawet trzykrotnie. Jeżeli dodatkowo siara zdojona została do nienależycie czystego wiaderka, to można sobie wyobrazić, jaką siarę wypije nasze cielę. Dodatkowo, wraz ze wzrostem ilości bakterii (szczególnie Escherichia coli), zmniejsza się wchłanianie pobranych z siarą immunoglobulin z przewodu pokarmowego do krwi.

Zanieczyszczenie siary powszechnym problemem

Problem złej higienicznej jakości siary okazuje się być powszechny. I tak na przykład eksperci ze School of Veterinary Medicine and Sciences na Uniwerystecie w Nottingham, przeprowadzili badanie dotyczące higieny siary na brytyjskich farmach mlecznych. Eksperci przeanalizowali dane z 328 próbek siary z 56 brytyjskich gospodarstw mlecznych.

Próbki pobrane ze sprzętu do pobierania siary i odpajania cieląt miały wyższy poziom bakterii niż próbki pobrane bezpośrednio ze strzyków krów, co sugeruje, że chociaż siara pochodząca od krów ma stosunkowo niski poziom bakterii, niewłaściwie myty sprzęt może być głównym źródłem zanieczyszczenia bakteryjnego. Ponad jedna trzecia próbek pobranych ze sprzętu do pobierania lub odpajania zwierząt przekroczyła próg wysokiego poziomu bakterii i tym samym stanowiła poważne zagrożenie dla ich zdrowia.

Badanie wykazało, że wprowadzając tylko kilka prostych zmian w procedurach mycia, hodowcy mogą znacznie zminimalizować ryzyko zachorowania cieląt.

Dr Robert Hyde, jeden z naukowców biorących udział w badaniu stwierdził, iż analizując protokoły pobierania siary na farmach, tylko w niewielu z nich stosowane były praktyki, które mogłyby mieć znaczący wpływ na higienę siary. Taką praktyką jest na przykład użycie gorącej wody do wyparzania i czyszczenia sprzętu do zbierania i odpajania siarą. Gorąca woda może zmniejszyć poziom bakterii o ponad 90 procent w porównaniu z użyciem samej zimnej wody. Mniej niż połowa objętych badaniem gospodarstw korzystała z gorącej wody do czyszczenia sprzętu co sugeruje, że istnieje duża liczba gospodarstw, które mogą dokonać tej prostej zmiany.

Jak zmniejszyć ilość  bakterii w siarze?

r e k l a m a

Kluczowe zalecenia oparte na badaniach nad zmniejszeniem poziomu bakterii w siarze sugerują, że powszechną praktyką powinno być czyszczenie (po każdym użyciu) sprzętu do odpajania siarą gorącą wodą. Strzyki krowy należy przygotować przed udojem za pomocą środka do dezynfekcji strzyków i przetrzeć czystym, suchym ręcznikiem papierowym przed pobraniem siary, a siara powinna być w miarę możliwości pasteryzowana.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody