r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 12.07.2019r.

Wraz z wysokimi temperaturami powraca niepokojące producentów mleka zjawisko spadku białka w mleku, o czym świadczą pytania nadsyłane do naszej redakcji. Uspokajamy – latem, to zjawisko naturalne.

r e k l a m a

Jest synteza w żwaczu - jest białko w mleku

W najbardziej upalne dni krowy pobierają zdecydowanie mniej paszy, co prowadzi do spadku wydajności i obniżenia procentowej zawartości białka, ale również tłuszczu w mleku. Utrata apetytu, to reakcja zwierząt na przegrzanie organizmu. Obniżenie ilości pobieranej paszy oznacza niedobór energii, na którą zapotrzebowanie w upalne dni dodatkowo wzrasta, co związane jest m.in. z termoregulacją organizmu.

Gdy żwacz dysponuje dostateczną ilością energii z paszy, tworzy się w nim wiele białka bakteryjnego, które wykorzystane jest później do tworzenia białek mleka. Wydawać by się więc mogło, że najprostszym sposobem na ograniczenie spadku białka w mleku jest podanie krowom tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych), będących źródłem łatwo przyswajalnej energii. Okazuje się, że nie do końca, bowiem nie stanowią one źródła składników pokarmowych dla mikroorganizmów żwacza.



Skarmianie dawek z podwyższoną zawartością tłuszczu – powyżej 6% w suchej masie – może nawet zmniejszyć syntezę białka mikroorganizmów w żwaczu. Zamiast więc szukać kosztownych rozwiązań zapobiegających spadkowi białka w mleku, przede wszystkim należy zadbać o skuteczne zapobieganie skutkom stresu cieplnego i wszelkimi sposobami zachęcać krowy do pobierania paszy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody