StoryEditorŻywienie krów

Dlaczego warto alkalizować pasze dla krów?

20.02.2020., 08:02h
Odpowiednio wysokie pH kiszonki z ziarna zbóż, zdrowszy, bo mniej  zakwaszony TMR, większa zawartość białka w paszy, lepsza strawność  skrobi, wzrost wydajności nawet  o 1,5–3 litry mleka dziennie od krowy, poprawa zawartości tłuszczu i białka w mleku – czy takie profity z żywieniowego punktu widzenia możliwe są do osiągnięcia? Okazuje się, że jak najbardziej, a przynieść je może alkalizacja ziarna lub śruty.

Co daje alkalizacja paszy?

Rosnąca wydajność mlecznych stad sprawia, że hodowcy skarmiają coraz większe ilości energetycznych pasz treściwych. Zbyt duże ilości skrobi w dawce pokarmowej mogą powodować obniżenie pH treści żwacza poniżej 6.0. Nadmierny i przedłużający się wzrost kwasowości, połączony z nieodpowiednim buforowaniem treści żwacza, prowadzi do kwasicy – najczęstszej choroby metabolicznej wysokowydajnych stad.

Jednym ze sposobów zapobiegających tym problemom, a jednocześnie przynoszącym dodatkowe, jakże wymierne dla hodowcy korzyści, jest alkalizacja ziarna zbóż, wykonywana na etapie przygotowania i konserwacji paszy. Proces ten – od lat powszechnie stosowany w Europie – coraz bardziej doceniany jest również w naszym kraju, a jedną z firm, która taką usługę wykonuje, jest Agripak ze Agripak, która tylko w ubiegłym roku na terenie Czech wykonała usługi alkalizacji 2500 ton ziarna z użyciem preparatu XL Grain.

Jak alkalizuje się pasze?

O opinię i doświadczenia związane z alkalizacją pasz zapytaliśmy inż. Miroslava Sikorę – doradcę żywieniowego z Czech, który pod żywieniową opieką ma około 10 tys. krów mlecznyc...
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:27