r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego zatuczona krowa to same problemy dla hodowcy?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 16.02.2021r.

Tylko w odpowiedniej kondycji krowy mają szansę na dobry apetyt po porodzie. Sztuki otłuszczone zazwyczaj mają problem z dobrym pobraniem paszy po wycieleniu.

r e k l a m a

Krowy tyją w drugiej laktacji

Nadmierne otłuszczenie krów mlecznych nadal stanowi duży problem w stadach. Najczęstszą przyczyną nadmiernej kondycji jest zwykle druga laktacja, podczas której krowy żywione są zbyt obfitą dawką pokarmową w stosunku do ilości produkowanego mleka. Charakterystyczną cechą krów mlecznych jest możliwość mobilizowania tłuszczu (energii) w tkankach ciała, który może być wykorzystany w okresie niedoborów laktacyjnych. Krowy rasy hf uwalniają w wydzielanym mleku i siarze bardzo dużą ilość energii w postaci tłuszczu i laktozy. Podczas laktacji krowy tracą masę ciała na skutek uruchamiania rezerw energetycznych z odłożonego tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby utrata masy ciała mieściła się w fizjologicznych granicach.

Jakie są konsekwencje nadmiernej kondycji krów?

Zbyt duże otłuszczenie krów wiąże się z utratą apetytu w ostatnich dniach przed porodem, czego nie stwierdza się u zwierząt o prawidłowej kondycji ciała. Jeżeli krowa nie chce pobierać paszy w dniu poprzedzającym poród, to pewne jest, że nie będzie jeść do 21. dnia po porodzie. Udowodniono, że zwierzęta, które przed porodem są mocno otłuszczone, mają zazwyczaj wydłużoną o kilkanaście dni ciążę. To zaś prowadzi do zwiększenia masy płodu i ciężkich porodów, podczas których może dojść do różnorakich stanów zapalnych o przebiegu ostrym lub chronicznym, które są trudne do leczenia ponieważ odporność organizmu ulega osłabieniu.


  • Nadmiernie otłuszczone krowy są bardziej podatne na choroby metaboliczne oraz istnieje ryzyko wystąpienia u nich trudnych porodów
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak zwiększyć zapas pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody