r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego zbyt niska zawartość włókna w paszy jest dla krów szkodliwa?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 09.11.2020r.

Wystarczającą produkcję śliny u krów zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Bardzo często jednak technologia produkcji kiszonek prowadzi do nadmiernego ich rozdrobnienia.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Zła struktura paszy to pierwszy krok do kwasicy

Wystarczającą produkcję śliny u krów zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Bardzo często jednak technologia produkcji kiszonek prowadzi do nadmiernego ich rozdrobnienia.
 
Pobieranie takich pasz objętościowych przez krowy skraca czas ich przeżuwania, pokarm jest słabo naśliniony, co oznacza, że do żwacza dostaje się niewielka ilość śliny. I jest to pierwszy krok do powstania kwasicy. Ślina bowiem – dzięki swojemu alkalicznemu odczynowi – neutralizuje nadmiar kwasów powstających w procesie fermentacji w żwaczu.

Włókno ważne dla motoryki żwacza

Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki umożliwiają także normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.
 
Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krów mlecznych ma ogromny wpływ na strawność składników pokarmowych, a przez to na koncentrację energii netto. Decyduje również o przebiegu procesów fermentacyjnych w żwaczu, a przez to także o pobraniu paszy, wydajności i składzie mleka. Włókno surowe to składniki komórek, które nie są trawione przez enzymy produkowane przez organizm zwierzęcia a tylko przez enzymy bakteryjne.

Ile włókna potrzebuje krowa?

r e k l a m a

Przy skarmianiu dawek z przewagą pasz objętościowych, optymalna zawartość włókna surowego w dawce dla krowy w laktacji powinna wynosić 18–22% w suchej masie. Krowy zasuszone, szczególnie w okresie tzw. zasuszenia właściwego, powinny otrzymywać dawkę pokarmową o zawartości włókna surowego ponad 24%.

  • Podczas każdej minuty przeżuwania krowa produkuje około 270 ml śliny, w której znajduje się naturalny bufor – kwaśny węglan sodu. W każdym litrze śliny jest go około 7 gramów
Zbyt mała zawartość włókna w paszy, najczęściej związana ze skarmianiem dużych dawek pasz treściwych, może prowadzić do znacznego zmniejszenia wydzielania śliny, przez co zmniejsza się możliwość buforowania niskiego pH płynu żwacza. Uzyskanie wysokiej wydajności od krów o wysokim potencjale produkcyjnym (szczególnie w okresie wczesnej laktacji) nie jest możliwe bez zwiększenia udziału paszy treściwej w dawce, czasami nawet do 50% SM. Zmniejsza to koncentrację włókna surowego w dawce nawet do poziomu poniżej 16%.
W związku z powszechnym stosowaniem systemu żywienia TMR, w którym wozy paszowe mieszając dawkę dodatkowo ją rozdrabniają, wprowadzono normy na tzw. włókno strukturalne. Zalecana zawartość włókna neutralno-detergentowego w dawce dla krowy mlecznej wynosi 25–30% SM. Większość tego włókna powinna pochodzić z pasz objętościowych, z których znaczna część powinna byś skarmiana w formie nierozdrobnionej (długich cząsteczek).

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Archiwum

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody